Make America Great Again: Trump több atomfegyvert akar

külföld
2017 február 23., 21:56
comments 159

Donald Trump amerikai elnök a Reutersnek azt mondta, fel akarja fejleszteni az amerikai nukleáris fegyverzetet, mert szerinte az USA lemaradt ezen a téren. Az interjúban felrótta Oroszországnak, hogy korlátozás alatt álló kategóriájú fegyvereket, cirkáló rakétának is nevezett robotrepülőgépeket állított hadrendbe, és ezt fel fogja vetni Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is, ha találkoznak. Mint mondta:

„Én szeretném a legjobban, hogy egyetlen országnak se legyen atomfegyvere, de sohasem fogunk lemaradni egyetlen államtól sem, legyen az akár barát, nukleáris fegyverzet tekintetében, az élen akarunk állni.”

A Ploughshares Fund atomfegyver-ellenes szervezet szerint Oroszországnak 7300 atomtöltete van, míg az Egyesült Államoknak 6970. De mindegy is, hogy melyiknek van több, ennyi bőven elég egy atomháborúban ahhoz, hogy biztosan ne nyerjen senki.

Az Egyesült Államok és Oroszország között a stratégiai fegyverek korlátozásáról szóló új START szerződés értelmében 2018. február 5-re mindkét félnek egyenlő szintűre kell csökkenteni nukleáris arzenálját, és 10 éven át azon tartani. Trump az új START-ot „egyoldalú alkunak” minősítette, amerikai részről hasonlóan rossz megállapodásnak, mint az Iránnal kötött atomalkut. „Legyen szó a START-ról vagy az iráni ügyletről, jó alkuk megkötésébe akarunk belefogni” – mondta Trump.

Reince Priebus (a háttérben) Donald Trump és Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetését hallgatja az ovális irodában.
photo_camera Fotó: Drew Angerer / Getty Images

Kínáról azt mondta, Peking „ha akarná, nagyon könnyen” megoldhatná az Észak-Korea által jelentett biztonsági kihívást, és ő „nagyon dühös” amiatt, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat tesztel. Ezzel a fenyegetéssel szemben az egyik elérhető eszköz az elhárító rakétarendszerek kiépítésének felgyorsítása a szövetséges Dél-Koreában és Japánban – mondta. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.