Az észak-koreai atombomba pont úgy néz ki, mint ahogy elképzeled

külföld
2017 február 24., 18:24
comments 123

Rengeteg geopolitikai elemző tartja a következő évek legnagyobb veszélyforrásának az észak-koreai rezsim atomprogramját. A Kim Dzsongun vezette diktatúra az elmúlt években több sikeres rakétatesztet is végrehajtott, mellé pedig egymást érték az üzenetek, mellyel az Egyesült Államokat és szövetségeseiket fenyegették.

Abban nem nagyon szokott kételkedni senki, hogy Észak-Koreának tényleg van atomfegyvere, a teljesen bezárkózó ország nukleáris arzenáljáról ugyanakkor kevés részletet lehet ismerni. A szakértők ezért a kevés elérhető forrásból próbálnak meg minél pontosabb képet kinyerni. Az egyik ilyen hasznos forrás épp a rezsim saját propagandája lett. A New York Times részletes cikkben mutatta be, hogyan lehet a diktatúra termelési riport hangulatú képeiből a lehető legtöbbet megtudni arról, hogyan is áll az észak-koreai atombomba. 

Az egyik legjobb kiindulási pont az a 2016 márciusi fotó, amit az észak-koreai közmédia hozott nyilvánosságra. Ebből a fotóból rengeteg részlet kiolvasható. 

  • Egyrészt a bomba

Az elemzők által csak diszkógömbnek nevezett bomba az észak-koreai narratíva szerint az első miniatürizált nukleáris robbanófejük, amiről szakértők azt mondják, hogy mérete alapján nagyjából 20 kilotonnás hatóerővel bírhat, ez akkora kb., mint amit az amerikaiak dobtak Japánra.  

Ennél is fontosabb azonban a kis átmérő: a fotók alapján nagyjából 60 centiméteres, ami azt jelenti, hogy igaz lehet az az észak-koreai állítás, hogy sikerült jelentősen csökkenteniük a bomba méretét, amit így könnyebb nagy hatótávolságú rakétákra illeszteni. 

A bomba alján látszik egy fémdugasz is, aminek a szerepe nem teljesen egyértelmű. Az elemzők szerint szolgálhat arra is, hogy a detonációt beindítsa, de alkalmas lehet arra is, hogy gázokat juttassanak bele, ettől még hatékonyabb pusztítófegyverré téve a bombát. Ez lehetővé tenné Észak-Korea számára, hogy szűkös plutóniumkészletükből több robbanófejet is előállítsanak. 

  • Kim Dzsongun megjelenése
Kim Ir Szen egy propagandaanyagon
photo_camera Kim Ir Szen egy propagandaanyagon

Az észak-koreai propagandaanyagokon semmi nem véletlen, mindig gondosan koreografált döntés eredménye az is, hogy hogyan jelenik meg éppen a diktatúra vezetője. Ezért az ország atomarzenálját kutató szakemberek figyelmét nem kerülte el az sem, hogy Kim nagyapja Kim Ir Szen megjelenését idézte, miközben a bomba mellett pózolt. Az ő alakja az észak-koreai propagandában szorosan összefonódott a háború képével, és kutatók szerint Kim Dzsongun megjelenése világos üzenet, hogy milyen alapokra építve teremtené meg a legitimációját. 

  • A többiek megjelenése

Az sem véletlen, hogy miközben épp egy új katonai csodafegyvert mutatnak be, senki nem visel katonai egyenruhát a jelenlévők közül. 

Pedig vannak katonai vezetők a képen, Észak-Koreát kutató szakértők két fontos szereplőt is felismertek: a nukleáris és a rakétaprogramot irányító két magas beosztású tisztet, de mindketten civilben jelentek meg. Ez is világos üzenet Észak-Koreában: Kim Dzsongun egy személyben vezeti a nukleáris programot, felfüggesztve a szokásos hierarchiát. Ugyanezt árulja el a testbeszéd is: a magyarázó Kimet jegyzettömbbel kezükben figyelik a beosztottjai. 

  • A rakéta

Ugyan elsőre belesimulhat a háttérbe, de az egész jelenet egy óriási ballisztikus rakéta előterében zajlik. Rakétaszakértők számára viszont számos részlet kiolvasható ennyi hozzáférhető információból is, például a felfüggesztések alapján. David Schmerler, a Center for Nonproliferation Studies szakértője például a felfüggesztésekből tudott következtetni a belső tartályok számára, ebből pedig arra, hogy ez a rakéta mérete alapján, persze ha a technológia jól működik, több ezer kilométerre, akár Washingtonig is képes lehet elrepülni. 

Hasonló eredményekre jutott az a kutató, Melissa Hanham is, aki ezeket az információkat a korábbi észak-koreai rakétatesztekről származó képekkel vetette össze. 

  • A helyszín

Ugyan Észak-Korea nem hozta nyilvánosságra, hogy hol készültek a fotók, de elemzők több ezer propagandafotót átnézve már régóta rendelkeznek sejtésekkel. Ehhez olyan információkat is igénybe vesznek, mint Kim Dzsongun testsúlya, mivel az meglehetősen hullámzó, ezért a sok száz fotó közül sokról meg lehet mondani, mikortájt készülhetett. 

A diszkógömbös bomba helyét is sikerült végül elég nagy biztonsággal beazonosítani, olyan korábban készült fotók alapján, melyekről egyes építészeti részletek újra felbukkantak a "diszkógömbös" fotókon is. Ez alapján ez a fénykép nagy valószínűséggel a Phenjan közelében fekvő Chamjin nevű rakétagyárban készülhetett. 

Műholdfelvételekről derült ki, hogy az ipartelepet nemrég bővítették, és több minden is utalt arra, hogy ez lehet a legfontosabb észak-koreai hadászati központ jelenleg. 

Elemzők amúgy egyetértenek abban, hogy a felfedezett részletek között lehetnek olyanok, amiket a rezsim szándékosan szivárogtatott ki, hogy megmutassák a világnak, egyre jobban áll az atomprogramjuk. De abban is egyetértenek, hogy az észak-koreai fenyegetést így is komolyan kell venni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.