Láttad már a híres cuki videót a drónt üldöző tigrisekről? Sajnos igazából egy tigrisvágóhídon készült

ÁLLAT
2017 február 24., 09:15
comments 135
link Forrás

Játékos tigrisek vidám csordája szaladgál a réten és kezdi üldözni a fölöttük szálló drónt, hogy egy másik kamera bevágott felvételén az egyik ügyes ugrással lekapja azt a levegőből, majd közösen megrágcsálják. Ha nem is láttad, már a leírás alapján is nyilvánvaló, hogy ez egy világsikerre + soktízmillió megosztásra ítélt úgynevezett virális videó. A felhasználók tényleg rá is buktak, a Vice azonban most, pár órával a videó elterjedése után megírta a film igazi hátterét

Az bárkinek egyből gyanús lehet, hogy miért van ennyi tigris egy helyen, egy hatalmas, de körbekerített területen, épületek közelében.

A helyszínt először egy tudományos újságíró, John Platt azonosította: a film az északkelet-kínai Harbin szibériai tigris-pakban készült, ami valójában egy tigrisvágóhíd, miközben állatmenhelynek álcázzák. Tényfeltárók és környezetvédők korábban ugyanis a helyszínen megállapították, hogy Harbinban rengeteg tigrist - és oroszlánokat és más nagymacskákat - tartanak szörnyű körülmények között, egy részüket meg is mutogatják a turistáknak, de az egész célja a tigrisből készült termékek előállítása. A parkban és a közeli településen ugyanis teljesen nyíltan árusítanak tigriscsontot, -szőrmét, -húst, és az igen menőnek számító kínai specialitást, a tigriscsontbort.

Kínában tigristermékek egy része hagyományosan csemegének, gyógyszernek vagy státuszszimbólumnak számít és a gazdagok keresik is ezeket. A népszerű tigrisborból egy nyolcéves palackot 200 dollárért árulnak. (Az ár az idővel emelkedik, mert a tigrisbor hagyományos, például szilvaborba áztatott csontokat jelent.) Emiatt is lehet, hogy az országban összesen 200 tigrisfarm található, amikben egy Daily Mail-cikk szerint állítólag hatezer példányt tartanak. Összehasonlításképpen: Kínában vadon becslések szerint 7-20 darab szibériai tigris él, az egész világon pedig - ideértve az összes alfajt - 3062-3948 darab, ezek közül durván kétezer az indiai szubkontinensen. A Harbon parkban még a saját bevallásuk szerint is 800 tigrist tartottak 2015-ben.

Itt nézhető meg a teljes videó:

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.