Orbán: Álomgyilkosság történt

politika
2017 február 24., 06:18
comments 694
Orbán Viktor miniszterelnök eszmét futtat az olimpiai pályázat visszavonásáról a Kossuth Rádió 2017. február 24-i reggeli adásában. MTI Fotó: Máthé Zoltán
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök eszmét futtat az olimpiai pályázat visszavonásáról a Kossuth Rádió 2017. február 24-i reggeli adásában. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Több testület üléseinek konklúzióját vonta le Orbán Viktor szerda este, amikor Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt MOB-elnök társaságában arra jutott, hogy visszavonja az olimpiai pályázatot. A miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy ezzel

a szégyentől és komoly lejáratástól

mentette meg az országot. Ehhez vegyék hozzá azt, hogy Orbán szerint "nincs arra példa, hogy olyan város kapja meg a rendezést, ahol erről népszavazás volt".

Orbán Viktor a jelek szerint még nem hallott Vancouverről, aminek pont az olimpiai népszavazás sikere miatt ítélték oda a 2010-es téli olimpia rendezését. A kanadai városban 2003 februárjában tartottak népszavazást, ezen a választásra jogosultak 46 százaléka kétharmados arányban támogatta a rendezést.

Orbán a hibás premisszára építve arra a következtetésre jutott, hogy Magyarország talán egyetlen szavazatot se kapott volna az olimpiai pályázatára, ha népszavazást tartanak. Illetve tovább ismételgette a kormány kommunikációs lózungját a kérdésben szerintük korábban létező nemzeti egység megbomlásáról.

"Sokan vagyunk Magyarországon, akik azt gondolják, hogy az olimpia egy régi álom. Itt történt egy álomgyilkosság" - mondta a miniszterelnök, aki döntésével megakadályozta, hogy az olimpiai álom hívei kifejezhessék ebéli véleményüket. És még arra is futotta, hogy a népszavazást kezdeményező Momentumot "az új SZDSZ-nek" nevezze. "Kis lökdösődés az MSZP-vel, aztán koalíció, erre kell felkészülni" - mondta. (Via hirado.hu)

UPDATE 09:31: A Momentum Mozgalom rövid közleményben reagált a miniszterelnök eszdéeszezésére: "Nem a Momentum kezdte az SZDSZ ifitagozataként a politikai karrierjét, hanem a Fidesz. Nem a Momentumnak voltak az SZDSZ-szel közös jelöltjei, hanem a Fidesznek". 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.