Maga Károly herceg áll a terv mögött, ami Nutellával sterilizálná a brit szürkemókusokat

ÁLLAT
2017 február 25., 11:13
comments 78

Nagy-Britanniában él egy rakás európai mókus, azaz vörös mókus és egy rakás keleti szürke mókus is.

Ilyen a vörös mókus:

photo_camera Forrás: Wikipédia

És ilyen a szürke mókus:

Ennél jóval kisebb és fiatalabb mókusról volt szó.
photo_camera Forrás: Wikipédia By Diliff - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0

A britek gondja, hogy az utóbbi időben a szürkék nagy szaporodásnak indultak, miközben pusztulnak a vörösök. Ennek oka elsősorban az, hogy a szürkék olyan betegségek hordozói, amik megölik a vörösöket. A gond, hogy vannak fák, amikben komoly károkat tudnak okozni a szürke mókusok, míg a vörösök nem.

Szürke mókusok eredetileg nem voltak Európában, míg 1889-ben 350 szürke mókust telepítettek be az angliai Bedfordshire grófságba Amerikából. A mókusok ezután szaporodni kezdtek.

Észak-Amerikában a szürkemókus-állományt sportlövészek gyérítik, Nagy-Britanniában viszont az utóbbi évtizedekben inkább csak csapdák és méreg kihelyezésével próbálták visszafogni a szaporodásukat.

A helyzet azonban mostanra odáig fajult, hogy a brit szigeteken alig 140 ezer vörös mókus maradt, szemben 3,5 millió szürke mókussal.

Károly herceg különösen magáénak érzi a problémát, 3 éve segített tető alá hozni egy egyezményt az érintettek között. Ennek az egyezménynek a neve is beszédes, úgy hívják, hogy Mókusegyezmény.

Eddig azonban nem igazán vetett fel senki tényleges javaslatokat a probléma megoldására, habár a Mókusegyezményben benne volt, hogy valamit ki kellene találni. Néhány napja azonban a brit sajtóban megjelent egy terv, ami szerint a szürke mókusokkal olyan Nutellát kellene etetni, amibe sterilizálószereket kevernek. Ezzel becsélesek szerint 90 százalékkal csökkenteni tudnák a következő években a szürkeállományt.

Kiderült az is, hogy maga Károly herceg is ezt a tervet támogatja, hiszen a mókusok nagyon szeretik a Nutellát, szívesen eszik, így a terv egyetlen mókus meglölését sem tenné szükségessé. (AtlasObscura)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.