Milliók halhatnak éhen a következő pár hónapban, évtizedek óta nem volt ilyen tragikus a helyzet

2017 február 25., szombat 14:49
259

Az ENSZ becslése szerint a következő hat hónapban több mint húsz millió ember életét fenyegetheti nagyon súlyos éhínség: Dél-Szudánban, Szomáliában, Nigéria északi részen és Jemenben is kritikus a helyzet, összesen több mint 1,4 millió gyerek van közvetlen életveszélyben. Az ENSZ szakértői szerint évtizedek óta nem volt példa ekkora éhínségre. 

A Washington Post összeszedte az okokat, és hogy mi áll a megoldás útjában. Az érintett országok többségében emberi cselekedetek következtében fordult ilyen rosszra a helyzet, helyi fegyveres konfliktusok, összeomló kormányok és a nemzetközi közösség tétlensége járult hozzá az éhínség terjedéséhez. Egyedül Szomália a kivétel, ahol a szárazság miatt következett most be élelmiszer-hiány. 

Alultápláltsággal kezelnek egy dél-szudáni gyereket (UNICEF/Gonzalez Farran / Anadolu Agency) Fotó: Handout/UNICEF/Gonzalez Farran

A nemrég kinevezett ENSZ-főtitkár, Antonio Guterres a héten szinte kétségbeesett hangvételű beszédben figyelmeztetett, hogy március végéig 4,4 milliárd dollárra van szükség, ha el akarjuk kerülni a katasztófát, azaz több millió ember éhhalálát. Az ENSZ ehhez képest eddig 90 millió dollárt tudott összeszedni erre a célra, miközben Donald Trump azzal fenyegetőzött, hogy megvágja az ENSZ részére utalt amerikai forrásokat, a kilátások nem túl bíztatóak. 

Hétfőn a dél-szudáni kormány az ENSZ-szel egyetértésben hivatalosan is éhínséget hirdetett az ország több részében. Erről akkor beszélhetünk, amikor egy adott régió lakosainak legalább 20 százaléka szélsőséges mértékű élelmiszer-hiánnyal küzd. 

Nigéria északkeleti részén katasztrófa-közeli a helyzet, ott, ahol a Boko Haram régóta fegyveres harcot vív a hadsereggel. Becslések szerint 5,1 millió ember nem jut megfelelő mennyiségű élelmiszerhez, és közel félmillió öt évnél fiatalabb gyereket érinthet idén súlyos élelmiszer-hiány, akiknek az ENSZ becslése szerint 20 százaléka meg is halhat az év során, ha nem érkezik segítség. 

Szomáliában nem esett elegendő csapadék tavaly, és nem kedvezőek a kilátások az idei tavaszra sem, emiatt az ország lakosságának fele van veszélyben. Ez volt az az ország, ahol az ENSZ legutóbb hirdetett hivatalosan is éhínséget, még 2011-ben. Akkor 260 ezer ember halt meg pár hónap leforgása alatt. 

Jemenben a polgárháború hatása keveredik a szaúdi-amerikai bombázásokkal, ennek eredményeképpen pedig közel félmillió gyermek veszélyesen alultáplált, és közvetlen életveszélyben van. Az ENSZ nemrégi jelentése szerint 7,3 millió jemeni lakosnak lenne szüksége azonnali élelmiszer-segélyre, további 17,1 millió ember pedig nehezen tudja ellátni saját magát. 

Dél-Szudánban a harcok súlyos hatással voltak a mezőgazdaságra is, korábban termékeny területek is tönkrementek, nagyon jelentősen visszaesett a termés több helyen is. Jelenleg százezer ember éhezhet és további egymillióan az éhínség szélén vannak. 275 ezer gyerek halhat éhhalált, ha nem sikerül a nemzetközi közösségnek tennie valamit. 

Szakértők és nemzetközi segélyszervezetek szerint a jelenlegi válság nagyban elkerülhető lett volna, ha a nemzetközi közösség időben lépett volna, ugyanis számos fenyegető jelet már jóideje lehetett látni. (Washington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt