Háborognak az indiaiak a kansasi gyilkosság miatt

Az Amerikai Egyesült Államok és India kapcsolata az utóbbi években folyamatosan fejlődött, és eddig úgy tűnt, hogy Trump elnöksége sem fogja megtörni az optimista trendet. Trump még egy külön választási rendezvénnyel is kedveskedett az indiai származású amerikaiaknak és biztosította őket arról, hogy India és az Egyesült Államok „a legjobb barátok” lesznek az ő elnöksége alatt is.

A múlt héten azonban egy kansasi bárban egy 51 éves amerikai veterán rálőtt két indiai informatikusra, és az egyiküket meg is ölte. Mielőtt tüzet nyitott, azt mondta

„Húzzatok el az országomból!”

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője újságírói kérdésre azt mondta, hogy a gyilkosságnak semmilyen kapcsolata nincsen a Trump-adminisztráció idegen- és bevándorlásellenes szólamaival, és hogy ilyesmit feltételezni is abszurd.

Az indiaiaknak azonban nem tűnik abszurdnak az összefüggés, nekik ugyanis tényleg fontos, hogy szívesen fogadják őket az amerikai városokban, ahová ezreket küldenek tanulni és dolgozni az évente az Egyesült Államokba látogató kb. 1 millió indiai turista mellett.

A meggyilkolt indiai férfi özvegye megindító sajtótájékoztatón szólította meg a Trump-kormányzatot, azt mondta, tudnia kell mit tesz a kormány az ilyen gyűlöletbűncselekmények megakadályozása érdekében.

Az indiai média visszhangozta az özvegy szavait, és a gyilkosságból komoly beszédtéma lett az országban.

Emellett az is ronthatja Trump és az indiai kormány viszonyát, hogy Trump kifejezetten ellenségesen áll Iránhoz, holott Teherán a legtöbb térségbeli ügyben inkább India szövetségese a közös szomszéddal, Pakisztánnal szemben. Ezen kívül pedig ha Trump komolyan gondolta, hogy visszaviszi Amerikába az amerikai cégek külföldre telepített gyárait, az sem feltétlenül fekszik majd jól Indiában, hiszen rengeteg ilyen gyár Indiában telepedett le. (Financial Times)