Hivatalos: hasonlóan alszanak a kutyák mint az emberek

ÁLLAT
2017 február 28., 15:29
comments 44

A Scientific Reports folyóiratban jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem közös, 

a kutyák alvását vizsgáló kutatását bemutató cikk.

A szakemberek által nemrég kifejlesztett módszere szerint a rögzített agyhullámokból megtudható, hogy a kutyák feldolgozzák-e, és ha igen hogyan, azokat az élményeket, amelyek közvetlenül alvás előtt érik őket.

link Forrás

A tanulmány egyik szerzője, Kis Anna elmondta, hogy

"eredményeink bebizonyították, hogy új vezényszavak tanulása után a kutyák alvás alatti EEG spektruma megváltozik (ebben az esetben a kutyáknak az ül és fekszik akciókhoz kellett angol vezényszavakat társítaniuk a már ismert magyar vezényszavak helyett.)" 

Bódizs Róbert alváskutató szerint ez azt jelenti, hogy a non-REM alvás (amelyet gyakran hívunk mélyalvásnak) alatt megnőtt a delta aktivitás (a lassú agyhullámok aránya), és csökkent az alfa aktivitás (a gyors agyhullámok aránya). 

Tehát a tanulást követően mélyebben alszanak a kutyák, ahogy az emberek is.

Ezzel most először nyert bizonyítást, hogy a a memóriakonszolidáció és az alvás alatti agytevékenység szintén léteznek az ebeknél. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.