Hivatalos: hasonlóan alszanak a kutyák mint az emberek

2017 február 28., kedd 15:29
45

A Scientific Reports folyóiratban jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem közös, 

a kutyák alvását vizsgáló kutatását bemutató cikk.

A szakemberek által nemrég kifejlesztett módszere szerint a rögzített agyhullámokból megtudható, hogy a kutyák feldolgozzák-e, és ha igen hogyan, azokat az élményeket, amelyek közvetlenül alvás előtt érik őket.

A tanulmány egyik szerzője, Kis Anna elmondta, hogy

"eredményeink bebizonyították, hogy új vezényszavak tanulása után a kutyák alvás alatti EEG spektruma megváltozik (ebben az esetben a kutyáknak az ül és fekszik akciókhoz kellett angol vezényszavakat társítaniuk a már ismert magyar vezényszavak helyett.)" 

Bódizs Róbert alváskutató szerint ez azt jelenti, hogy a non-REM alvás (amelyet gyakran hívunk mélyalvásnak) alatt megnőtt a delta aktivitás (a lassú agyhullámok aránya), és csökkent az alfa aktivitás (a gyors agyhullámok aránya). 

Tehát a tanulást követően mélyebben alszanak a kutyák, ahogy az emberek is.

Ezzel most először nyert bizonyítást, hogy a a memóriakonszolidáció és az alvás alatti agytevékenység szintén léteznek az ebeknél. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt