Két hónapig bírta a német család, akik a túlzott szexuális tolerancia elől Oroszországba költöztek

külföld
2017 február 28., 16:05
comments 430

Pár hónapja komoly karriert futott be a nemzetközi, elsősorban orosz sajtóban Eugen Martens és családjának története. A 45 éves férfi feleségével és tíz gyermekével ugyanis Németországból Oroszországba költözött.

A Martens-család még a kilencvenes évek legelején költözött Németországba a szibériai Omszk tartományból egy jobb élet reményében, Észak-Rajna-Vesztfáliában telepedtek le. De Eugennek 2016 végére elege lett: a túlzott szexuális tolerancia és a menekültek érkezése túl sok volt neki. 

A végső szakítást az váltotta ki, hogy lányuknak, Melitának járnia kellett volna a szexuális felvilágosító órára, de erre a férfi szerint lányuk nem akart elmenni, mivel keresztény. A családot pénzbüntetésre ítélték, amit nem fizetett be, így egy éjszakát le kellett ülnie, amiről annak idején a német mellett az orosz média is beszámolt. 

link Forrás

Martens részletesen is beszélt megpróbáltatásairól a RFE/RL orosz ügynökségének, többek között arra panaszkodott, hogy már az óvodába elfajultak a dolgok, saját elmondása szerint a lányokat arra bátorították, hogy vonzódjanak a lányokhoz, a fiúkat pedig, hogy a fiúkhoz és hogy mindenki maga találhatja ki az identitását. 

Tetézte a bajt, hogy városuk szélére pedig beraktak húsz fiatal menekült férfit, ezért nem merték többet kiengedni a gyereket az utcára. 

Eugen Németországban ismerkedett meg feleségével, de ő is Omszkból származott. A házaspár rendszeresen részt vett hasonló okok miatt aggódó szülők rendezvényein és több városban is jártak a gyerekek felvilágosítása ellen szervezett tüntetésekre, úgy érezték, ez nem elég, le kell lépniük az országból. Az orosz kormány hazatelepítési programjához fordultak, mely révén segítséget kaphatnak a hazaköltözéshez azok, akik orosz gyökerekkel bírnak, de messze kerültek az országtól. 

Ennek eredményeképpen egy apró szibériai faluban találták magukat, Novoszibirszktől 540 kilométerre északra, Kistovkiban. Ahol a hőmérséklet télen simán -30 fok körül van, farönkökből ácsolt házukat hagyományos kályhával melegítik fel, padlóra vetett matracokon alszanak, a vécé pedig egy földbe vájt lyuk, vízért pedig szán segítségével kell járni. A ház több mint 20 éve állt üresen, egy olyan régióban, ahonnan a második világháború óta nagyon gyors tempóban tűntek el az emberek. (Az épületről csomó fotó van a Svoboda cikkében.)

Martens eleinte nagyon örült az új helyzetnek, januárban még arról beszélt, hogy milyen boldogok így együtt, és amúgy is ők egy egyszerű keresztény család, kik a Biblia szerint élnek, nincsenek nagy igényeik. A liberális fertő elől elmenekülő hívő emberek sztoriját természetesen felkapta az orosz média is, sőt, még az orosz állami propagandát Magyarországon leglelkesebben mantrázó Lovas István is beszámolt a család megtalált boldogságáról.

A hazatéréshez pénz is jár a kormányzati programból, igaz Martens maga vallotta be, hogy a beígért összegnek csak egy részét kapta meg. A férfi terve az volt, hogy majd gazdálkodni fog, de rá kellett jöjjön, hogy ez nem olyan könnyű Szibéria északi részén: hogy a rövid nyarak során eredményesen tudjon gazdálkodni, be kéne fektessen eszközökbe. De a bankok csak 25 százalékos kamattal adnak hitelt. 

A gyerekekre is gondoltak a szülők, itt ugyanis végre oktathatják őket otthon iskolába járatás helyett. Az orosz ábécével, olyan szavakon, mint ananász vagy görögdinnye, igaz, egyiket se látott nagyon rég senki Kistovkiban. 

Szomorú vég

Az eddig idézett, januári interjú óta nagyot fordult a világ a Mertens-családdal. Az orosz sajtóban csak szexmenekültekként emlegetett család ugyanis február végére egyszerűen lelépett a szibériai faluból. 

A múlt héten Eugen Németországba utazott, azt állította, hogy elintézze, a család maradék tárgyait elszállítsák Szibériába. Ugyanakkor nem sokkal visszatérte után a család a régió fővárosába utazott és szó nélkül visszarepült Németországba. A család összesen 150 ezer rubel adósságot halmozott fel, hiszen mivel kiléptek a letelepítési programból, elvileg visszajár az államnak a kiutalt támogatás. Helyi hivatalnok szerint Eugen Martens már jelezte, hogy vissza fogják fizetni a pénzt, ugyanakkor a család elutazásának okairól nem mondott semmit. (RFERLMoscow TimesSvoboda

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.