Afrika Marshall-tervével állítaná meg Merkel a menekülthullámot

külföld
2017 március 01., 16:53
comments 240

Németországban választási év van, Angela Merkel kancellárt pedig sok belpolitikai kritika érte azért, ahogy a menekültválságot kezelte az elmúlt évben. Ennek fényében is érdemes odafigyelni arra, hogy Merkel a héten Egyiptomba és Tunéziába látogat, ahol diplomáciai eszközöket fog majd sürgetni a válság megoldásának érdekében. 

A német kancellár egyrészt nagyobb mértékű együttműködést vár majd el az afrikai országoktól a menekültstátuszt nem kapó bevándorlók visszafogadásában, valamint várhatóan felveti majd, hogy Afrika északi részén lehetne EU támogatta táborokat létrehozni, ahol a bevándorlók kivárhatnák, míg elbírálják kérelmüket. 

De Merkel emellett gazdasági delegációt is visz magával, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy gazdasági fellendülés révén vennék elejét a további migrációnak. A kancellár már a februári müncheni biztonsági konferencián is arról beszélt, hogy csak a gazdasági fejlődés révén lehet elérni, hogy csökkenjen az elvándorlási trend.

Merkel ezért azt várja a német gazdasági szereplőktől, hogy növeljék a befektetések mértékét Afrikában. 

Az is látszik, hogy Észak-Afrika milyen fontos lett Merkel számára: most féléven belül másodszor utazik a térségbe, ahol előtte öt éven át nem járt. A siker kulcsa mindenképp Líbia stabilizálása lehet, mivel az országban jelenleg is több százezer migráns várakozik. Ahhoz viszont, hogy fel lehessen lépni az országban dolgozó embercsempészek ellen, elsőnek az ország politikai stabilitását kell biztosítani. (Financial Times, DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.