Jogászok 360 ezer munkaórányi feladatát végzi el egy algoritmus másodpercek alatt a JPMorgan-nél

2017 március 1., szerda 15:43
116

Évi több százezernyi munkaórát jelentett a JPMorgan Chase & Co jogászcsapatának, hogy elemezzék azokat a pénzügyi megállapodásokat, melyeket egy tanulásra képes algoritmus most másodpercek alatt fésül át. 

A COIN névre keresztelt program a kereskedelmi hitelmegállapodásokat tudja pillanatok alatt átnézni és értelmezni. Ezt a feladatot a korábbi években becslések szerint 360 ezer munkaórával lehetett elvégezni. 

A COIN sikere is jól mutatja, merre tart a pénzügyi szektor: az egyre megbízhatóbb tanulóalgoritmusok és az egyre nagyobb teljesítményű számítógépek kevesebb hibát ejtenek, gyorsabbak és sosem mennek szabadságra. 

A Bloomberg cikke szerint a COIN ráadásul csak az első lépés a JPMorgan-nál: folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy a bigdata és az automatizáció révén új területeket hódítsanak meg. 

A JPMorgan a tervek szerint a felhőalapú technológiáját az év során kereskedelmi forgalomba is fogja hozni, intézményi ügyfeleik előfizethetnek majd az évek óta épített, Gaia névre keresztelt rendszerükre. 

A nagybank vezetősége kedden ismertette a befektetők felé a gazdasági kilátásokat, itt is kiemelt helyen szerepelt, hogy élen akarnak járni a technológiai változásokban. 

Egy másik programjuk, az X-Connect január óta éles, ez emaileket fürkész át, hogy a a bank alkalmazottjai megtalálhassák azokat a kollégákat, akik a legközelebb állnak egy potenciális ügyfélhez és segíthetnek az összeköttetés megteremtésében. 

A bank emellett egyre több területen alkalmaz botokat, például a legalapvetőbb rendszergazdai feladatokat ma már szintén algoritmusok végzik: várhatóan idén ezek 1,7 millió hozzáférési igényt fognak kezelni a rendszerükhöz, 140 ember munkáját kiváltva ezzel. (Bloomberg)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt