Napi két óra alvással beérhetik a vadon élő elefántok

Ezt állítja legalábbis egy tanulmány, ami most jelent meg a PLOS ONE folyóiratban. A kutatók életfunkciókat megfigyelő eszközt szereltek két vadon élő nőstény elefántra egy botswanai rezervátumban, aminek segítségével nyomon követhették az állatok alvási szokásait. 

Ugyan ez egy meglehetősen kis mintán elvégzett kísérlet, de még így is ritkaságszámba megy, mivel meglehetősen nehéz a vadon élő elefántokat természetes életkörülményeik között megfigyelni. 

Az már rég kiderült, hogy a fogságban élő elefántok alvásidejével nem túlságosan releváns a vadon élő rokonokhoz képest, a korábbi megfigyelések pedig nem igazán tudtak különbséget tenni a pihenés és a tényleges alvás között. 

Pedig a kutatás vezetője, a dél-afrikai Witwatersrand Egyetemről érkező Paul Manger szerint ha jobban értenénk az elefántok természetes alvási szokásait, többet lehetne tenni az állatok védelmében is. 

A kutatók összesen 35 napon át figyelték a távolból az elefántok napi tevékenységét, és arra jutottak, hogy a vadon élő elefántok tényleg jóval kevesebbet alszanak, mint fogságban élő társaik, akik három és hét óra között alszanak átlagban. A vadon élő társak viszont a mostani adatok alapján még kevesebbet, napi két órát alhatnak, és eltelhet úgy két nap, hogy nem is alszanak egyáltalán. 

Merger szerint a magyarázatot az ételben kell keresni: egy kifejlett afrikai elefánt napi 3-400 kilogrammnyi élelmiszert is elfogyaszt. És míg az állatkertben házhoz hozzák a bálákat, a szabadban mindez mozgást igényel, napi több tucatnyi kilométert is akár. 

A kutatás következő fázisában hím elefántokat szeretnének majd megfigyelni, de mivel ők jóval nagyobb területeket járnak be, nehezebb adatokat gyűjteni róluk. (Mashable)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;