Az FBI fizetett volna a Trump-dossziét összeállító brit kémnek

külföld
2017 március 02., 03:51
comments 25
Ezen a New York-i falfestményen a kacsintó Putyin leveszi magáról Donald Trump maszkját. Spencer Platt/Getty Images/AFP
photo_camera Ezen a New York-i falfestményen a kacsintó Putyin leveszi magáról Donald Trump maszkját. Spencer Platt/Getty Images/AFP

Amikor már az elnökválasztás után, de még Donald Trump beiktetása előtt kiszivárgott egy brit kém Trump és Oroszország viszonyrendszeréről készített dossziéja, az FBI és általában az amerikai hírszerzés nagyon sietett elhatárolódni. "A [hírszerző közösség] nem alkotott véleményt a dokumentum hitelességéről, és nem támaszkodott a tartalmára saját következtetései meghozatalakor" - nyilatkozta például januárban James Clapper, aki akkor még az amerikai hírszerzés főigazgatója volt.

Pedig januárra már az amerikai titkosszolgálatok egybehangzó véleménye szerint is az orosz titkosszolgálatok törték fel a Demokrata Párt szervereit, és Trump érdekében szivárogtatták ki az így megszerzett információkat.

Nem volt ez mindig így. A választás előtt, még októberben az amerikai hatósági források még arról szivárogtattak a New York Timesnak, hogy "nincs perdöntő bizonyíték vagy közvetlen kapcsolat" Trump stábja és az orosz kormány kapcsolataira, sem arra, hogy a Demokrata Párt szervereit Trump megsegítése érdekében törték fel.

Chridopher Steele, a brit kém, aki összeállította a Trumpról szóló bombasztikus anyagot, elhamarkodottnak tartotta ezt a következtetést, ami alapvetően ellentmondott saját értesüléseinek. Azoknak az értesüléseknek, amiket eddigre már megosztott az FBI-jal. Azzal az FBI-jal, ami

ekkor pont arra készült, hogy fizetett megbízást adjon Steele-nek.

Steele 2016 júniusa óta dolgozott a dosszién, a Fusion GPS nevű washingtoni kutatócég megbízásából, amit 2016 elején még egy Trump-ellenes republikánus, majd az ő visszavonulása után egy Clinton-párti demokrata bízott meg adatgyűjtéssel Trumpról. Ezt a megbizatást a Fusion októberben, a választások közelsége miatt már nem akarta meghosszabbítani. Ekkor lépett be egy új megrendelő,

az FBI,

amely fizetni is hajlandó lett volna Steele-nek, hogy folytassa a munkát. Ez pedig jelzi, hogy bár lehettek kételyeik az állítások hitelével kapcsolatban, magát Steele-t megbízhatónak tartották, és értékelték az addig végzett munkáját. Voltak korábbi tapasztalataik is vele, mert a FIFA korrupciós ügyei utáni nyomozásban már felkérték külsős nyomozónak.

Az együttműködésből végül semmi se lett. A választások után egyre több részlet, majd végül a teljes dosszié kiszivárgott, a Wall Street Journal pedig Steele-t is azonosította. A visszavonult kém még a leleplezése előtt bujkálni kezdett, azóta nem lehet elérni. Jogi képviselője nem válaszolt a megkeresésekre, és Steele sem reagált azoknak a demokrata képviselőknek, akik az iránt érdeklődtek, hogy hajlandó lenne-e tanúskodni a törvényhozás titkosszolgálati bizottságai előtt, vagy folytatni a kutatást. Az FBI pedig az elhatárolódás után már nem kívánta megbízni a nyomozással. (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.