Egy rakás antibiotikumot nyerhetünk ki a komodói sárkánygyík véréből

2017 március 3., péntek 15:31
97

Amerikai kutatók a virginiai George Mason Egyetemen kimutatták, hogy a Földön élő legnagyobb gyíkféle, a komodói sárkány (másik nevén komodói varánusz) véréből rengetegféle értékes antibiotikum nyerhető ki. A kísérletükben kimutatták, hogy a varánuszok vérében található antimikrobiális peptidek tökéletesen alkalmazhatóak a fertőzések elleni harcban.

Forrás: Wikipédia Forrás: Wikimedia Commons

A varánuszok vérében lévő antimikrobiális peptidek a legerősebbek az állatvilágban. Annyira eredményesen irtják a fertőzéseket, hogy a ha egy másik állat megharapja sárkánygyíkokat, a sebeik nem fertőződnek el. (Közben egyébként a varánuszok szájában annyi baktérium van, hogy ha viszont ők harapnak meg valamit, akkor az az állat minden bizonnyal belehal a fertőzésekbe.)

Az amerikai vizsgálatok szerint a varánuszok vérében lévő 48-féle antimikrobiális peptid használható lenne minden eddiginél erősebb antibiotikumok előállítására is. (Economist)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt