Etikai vizsgálat indul a SOTE-n, mert egy orvos pénzt kérhetett egy szülés levezetéséért

Egészségügy
2017 március 03., 13:55

„Este műtöttek, reggel az őrzőben éppen az ágy szélére másztam ki, amikor megjelent a főorvos. A szokásos sablon kérdések után rátért a lényegre, hogy az anyagiakat majd varratszedésnél rendezzük, neki van egy "költsége”, mert úgy szokás nála, hogy a műtőben jelen lévő csapatot ő fizeti ki, és a műtőnek is van egy "bérleti díja"! Hát, hirtelen köpni-nyelni nem tudtam, csak annyit mondtam neki, hogy nekem van fogadott orvosom (amit tudott is, mert szülésznőt is fogadtunk), és vele megbeszélem a dolgokat. Erre csak annyi volt a válasza, hogy holnap is megkeres, és elmondja a varratszedést és az anyagi részleteket. Másnap jött,és elmondta, hogy a varratszedéskor, vagy távozáskor szeretné ha rendeznénk az anyagiakat, ami a magánrendelésének a tízszerese (160ezer)! ”

Ez olvasható a Másállapotot a szülészetben Facebook csoportban. A kismama szerint a SOTE II. klinikájánk egyik főorvosa kért tőle 160 ezer forintot a szülés után. Azt mondta neki, hogy

  • a műtő bérleti díját
  • és a műtőben lévő csapatot

fizetné ki ebből a pénzből a kismama. A nőn egyébként sürgősségi császármetszést kellett végrehajtani, ezért is nem a saját orvosa, hanem az ügyeletes és egy rezidens vezette a szülést.

Miután megkerestük az ügyben a kórházat, azt a választ kaptuk, hogy

„Etikai vizsgálatot kezdeményez a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának vezetője a klinika azon orvosa ellen, akivel kapcsolatban felmerült, hogy ügyeletes orvosként pénzt kért a szülések levezetésért.”

A Facebook poszt alatt kommentben több olvasó is hasonló tapasztalatokról ír, és történet leírásából is úgy tűnik, hogy bejáratott rendszerről lehet szó. A történet érdekes módon összeér a hét másik fontos egészségügyi hírével, ami arról szólt, hogy rezidensek mondtak fel a János Kórházban, mert a műtéteket nem engedték át nekik a hálapénzre hajtó főorvosok.

Az állami egészségügyben dolgozó forrásunk a következőket írta, miután a 160 ezret kérő szülészorvos esetéről kérdeztük:

Sok kórházban van egy olyan rendszer, hogy a magánbetegek műtétje után bizonyos mennyiségű pénzt be kell dobni a kiskasszába, amit hónap végén mindig szétosztanak a műtő stábja között (műtősfiú, műtősnő, altatóorvos asszisztense). Azt hiszem ez pár ezer forint per műtét.

Amúgy is sok helyen bármit operálsz, fizetni kell a műtőnek, vagy a halálba szívatnak. Volt, aki ezért lépett le a munkahelyéről mert rezidensként nem volt zsíros magánpraxisa, és ha esetleg akkora mázlija volt hogy megengedték neki, hogy megoperáljon valakit, akit a szakrendelőből utaltak be, akkor fizetnie kellett ötezer forintot. Ez azt jelenti, hogy a kb. százötvenezer forintos havi fizetéséből még neki kellett esetenként ötezret fizetnie, ha operálni és így tanulni akart.

Mondjuk ebben az esetben nem az történt, hogy egy kórházi orvos a magánpraxisából behozott egy beteget, akit kvázi soron kívül vittek a műtőbe, és ezért kértek tőle extra pénzt, a csoportban megjelent poszt szerint sürgősségi beavatkozás történt.

(A címlapos kép illusztráció, nem a SOTE-n készült - Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)