Bahreinben már katonai bíróságok is ítélkezhetnek a civilek felett

külföld
2017 március 05., 13:50
comments 51

Az amerikai haditengerészet 5. flottájának otthont adó perzsa-öbölbeli szigetországban a parlament 40 tagú felsőháza alig két héttel az alsóház után megszavazta azt az alkotmánymódosítást, amivel az arra vonatkozó korlátozásokat oldották fel, hogy kiknek az ügyében járhatnak el a katonai bíróságok. A bahreini vezetés hívei szerint a változtatásra a terrorizmus elleni harchoz van szükség.

A többségében síiták lakta Bahrein szunnita vezetés alatt áll. A Hamad bin Ísza al-Kalifa vezette monarchiában 2011 februárjában, az arab tavasz idején, rendszerellenes tiltakozás tört ki. Az elégedetlenkedők a több mint 200 éve hatalmon lévő szunnita dinasztia jogköreinek korlátozását, valódi alkotmányos monarchia bevezetését és a síitákat érő hátrányos megkülönböztetés felszámolását követelték.

A síiták tüntetéseit a bahreini vezetés egy hónappal később Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek segítséggel leverte, de a lázongás azóta is tart.

Egy bahreini tüntető Nimr al-Nimr síita főpap fotójával a kezében a bahreini fővárosban, El-Manámában 2016. január 2-án, miután Szaúd-Arábiában bejelentették, hogy a vallási vezetőt 46 terrorizmussal vádolt emberrel együtt kivégezték. Az ajatollah lefejezését Irán és Libanon vallási és politikai vezetői elítélték. (Fotó: Ahmed Alfardan / EPA / MTI)
photo_camera Egy bahreini tüntető Nimr al-Nimr síita főpap fotójával a kezében a bahreini fővárosban, El-Manámában 2016. január 2-án, miután Szaúd-Arábiában bejelentették, hogy a vallási vezetőt 46 terrorizmussal vádolt emberrel együtt kivégezték. Az ajatollah lefejezését Irán és Libanon vallási és politikai vezetői elítélték. (Fotó: Ahmed Alfardan / EPA / MTI)

A demonstrációk miatt több száz embert állítottak katonai bíróságok elé. Egy, a kormány által kinevezett vizsgálóbizottság kifogásolta, hogy katonai bíróságokat használnak ellenzékiek megbüntetésére, és a lefolytatott eljárásokkal kapcsolatban felmerült a nemzetközi emberi jogok megsértésének gyanúja is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.