Megrémültek a román aktivisták, hogy ellenük hoztak törvényt, de a benyújtó mindenkit megnyugtatott, hogy valójában a magyarok ellen

A román szociáldemokrata parlamenti képviselő, Todor Ciuhodaru még a tavaly december 11-i parlamenti választások előtt benyújtotta, a román szenátus pedig a héten tárgyalja a román büntetőtörvénykönyv módosítására tett javaslatát, amely most, bő három hónappal születése után váratlan hullámokat kavart az országban. A múlt héten a februári korrupcióellenes tömegtüntetések egyik szervezője, Elena Calistru a Facebookon osztotta meg aggályait, hogy az új törvény egyik paragrafusát akár ellenük is bevethetik.

"A nép, vagy többek közös tulajdonában álló javak elleni, egyértelműen az alkotmányos rend megváltoztatására irányuló, vagy az államot hatalma gyakorlásában akadályozni szándékozó cselekedetek hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők" - szól a paragrafus, ami felkeltette Calistru aggodalmát.

Mint írta, a kormányzó szociáldemokraták szóvivője, Adrian Dobre a tömegtüntetések alatt azzal vádolta a tiltakozókat, hogy megakadályozták a kormányt feladatai rendes ellátásában. "Szóval csak óvatosan, a tiltakozás hamarosan bűncselekménnyé válhat" - írta.

Amire a javaslatot beterjesztő Ciuhadru sietett tisztázni, hogy

a javaslat nem a tüntetők, hanem csak és kizárólag "a román állam lényegét" támadó "magyar szeparatisták" ellen irányul.

"Nem a Győzelem téri tüntetőket célozza a törvényem. Én a szélspségesség ellen vagyok, meg azok ellen, akik revízionista és szeparatista tüntetéseken támadják a román államot" - mondta, példaként azokat a marosvásárhelyi tüntetéseket felemlítve, amelyeken autonómiát követeltek Székelyföldnek. (Via Balkan Insight)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.