Trump újra kihirdeti a beutazási tilalmat

külföld
2017 március 06., 16:42
comments 107

Donald Trump tanácsadója, Kellyanne Conway jelentette be, hogy az amerikai elnök új rendeletet fog aláírni, melyben megtiltja, hogy hat, többségében muszlim lakosú ország polgárai az Egyesült Államok területére utazzanak. 

Hasonló tiltásra volt már kísérlet nem sokkal Trump beiktatása után, de az a rendelet hamar fennakadt a szövetségi bíróságon. Az új rendeletben igyekeznek is elkerülni azokat a jogi buktatókat, melyek miatt az elsőt hamar felfüggesztették a bírák, nagyjából azok a változások valósultak meg, melyeket Fehér Házi források alapján már egy nappal ezelőtt megírtak amerikai lapok. 

Ugyan az új rendelet szövege még nem hozzáférhető, de Conway elmondása szerint ezúttal lemarad a listáról Irak, azaz a rendelet csak Irán, Líbia, Szíria, Szomália, Szudán és Jemen lakosait érinti majd.

Ugyanakkor a rendelet ezúttal nem érinti majd azokat, akik már rendelkeznek érvényes vízummal az Egyesült államokba, valamint azokat sem, akiknek érvényes zöldkártyájuk van. 

Az is változtatás, hogy az első rendelet a szíriai menekülteket különösen súlyosan sújtotta volna, őket határozatlan időre tiltották volna ki az országból. Most viszont a hat ország minden érintettjét 120 napon át nem fogadnák. A rendelet március 16-ától lépne életbe, ezzel alighanem azokat a kaotikus jeleneteket szeretnék elkerülni, melyeket az egyik napról a másikra meghozott első rendelet okozott a reptereken. 

Trump akkor azzal érvelt, hogy ha előre bejelentették volna, akkor a 'rossz' megrohanta volna az országot azon idő alatt. 

Valószínű ugyanakkor, hogy az új rendeletet is megtámadják majd a bíróságokon, hiszen az első rendelet esetén a bírák többek között arra jutottak, hogy semmi bizonyíték nincs arra, hogy a rendeletben érintett országok polgárai követtek el volna terroristatámadást az Egyesült Államokban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.