Elért-e már a Facebook a hülyeség csúcsára, vagy ez még bőven csak a bemelegítés?

TECH
2017 március 07., 15:49
comments 188

A BBC egyik oknyomozó újságírója, Angus Crawford egy korábbi nyomozása folytatásaként pedofil tartalmak után kutatott a Facebookon. Talált is jópár képet, amelyek szexuális jellegű pozókban ábrázoltak gyerekeket, de még ennél obszcénabb tartalmakat is. Ezeket a fotókat a Facebook rendszerén jelentette is a moderátoroknak.

Kiábrándító eredménnyel. Panaszai nyolcvan százalékát azzal utasították el, hogy a feljelentett képek nem sértik a Facebook közösségi alapelveit. Azokat az alapelveket, amelyek alapján a Facebook moderátorai rendszeresen törölték a gyermeküket szoptató anyák, vagy a reneszánsz műalkotások képeit. Crawford ezért megkereste a Facebookot, amire Simon Milner, a Facebook szabályozásokért felelős igazgatója mielőtt egyáltalán interjút adott volna, példákat kért a kifogásolt tartalomra.

Crawford el is küldött neki pár képet példaként.

Erre Milner fogta magát, és feljelentette az újságírót a brit Nemzeti Nyomozó ügynökségnél, mondván "mindenki számára tiltott a gyermekeket kizsákmányoló képek terjesztése".

Értik? A Facebook, ami nem volt hajlandó eltávolítani ezeket, feljelentette az újságírót, aki a kérésükre elküldte nekik a kifogásolt képeket.

És még el is magyarázták a BBC kérésére küldött közleményükben, hogy "amikor a BBC elküldte ezeket a képeket, az iparági szokásoknak megfelelően feljelentettük őket a brit Gyermekkizsákmányolás és Online Védelmi Központnál", hozzátéve, hogy immár a hatóságok kezében van az ügy.

Ismétlem, ezek olyan képek voltak, amik a Facebook moderátorai szerint nem sértik a szájt közösségi alapelveit, és amiket az újságíró a Facebook egyik felső vezetőjének kérésére, példaként küldött el.

A BBC szerkesztőségi szabályzatokért felelős igazgatója, David Jorden szerint

"ez alapján csak arra következhetünk, hogy a Facebook felső vezetése egyáltalán nem akart, de bizonyosan ódzkodott attól, hogy interjút adjon a témában, vagy egyáltalán megvitassa, hogy miért érhetők el egyáltalán ilyen felvételek az oldalumkon".

A brit nyomozóhatóság egyelőre nem reagált a BBC megkeresésére, így nem tudni, hogy indítottak-e nyomozást Crawford ellen. (Via Charlotte Observer, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.