Phenjan a Kim Dzsongnam-gyilkosság utáni nyomozás miatt nem engedi ki a malajziaiakat Észak-Koreából

A Kim Dzsongnam Kuala Lumpur-i meggyilkolása miatt tovább feszült a helyzet Észak-Korea és Malajzia között. Legújabban Phenjan bejelentette, hogy nem engedi ki az országból az ott tartózkodó malajziai állampolgárokat, a malajziai kormány pedig erre válaszul bejelentette, hogy Észak-Korea Kuala Lumpur-i nagykövetségét nem hagyhatják el az ott dolgozó diplomaták és alkalmazottak.

Malajzia szombaton kiutasította az észak-koreai nagykövetet, mire Phenjan is kiutasította hétfőn az ottani malajziait. A Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövet kiutasításának közvetlen oka az volt, hogy bírálta Malajziát Kim Dzsongnam meggyilkolása ügyének kezelési módja miatt, és ezzel megsértette a diplomáciai etikettet. Az észak-koreai külügyminisztérium kedden közölte: a malajziai állampolgárok csak abban az esetben hagyhatják el Észak-Koreát, ha Malajzia maradéktalanul garantálja az ott tartózkodó észak-koreai állampolgárok és diplomaták biztonságát azáltal, hogy „igazságosan rendezi a Malajziában történt esetet” (Kim Dzsongnam halálának ügyét).

Najib Razak malajziai kormányfő kedden az ország Észak-Koreában maradt állampolgárainak azonnali hazaengedését követelte.

Malajzia több észak-koreai állampolgárt is köröz a gyilkossággal kapcsolatban, köztük egy Kuala Lumpurba akkreditált diplomatát, aki feltehetőleg hazaszökött, és a malajziai rendőrség szerint a Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövetségen rejtőzködik két olyan észak-koreai, akit ki akarnak hallgatni a gyilkossággal kapcsolatban. A malajziai külügyminisztérium közölte, hogy az ország 11 állampolgára tartózkodik Észak-Koreában: 3 a nagykövetségen, 2 ENSZ-alkalmazottként van ott, 6 pedig családtag.

Fotó: AFP / KCNA via KNS

Kim Dzsong Namot, a néhai diktátor, Kim Dzsongil legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő mérgező anyagot kent az arcára. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozta a halálát. (MTI, BBC)