Százmillió forintot nyert Sásd egy félkész gödör energetikai korszerűsítésére

POLITIKA
2017 március 07., 11:57
comments 84
A sásdi uszoda alapkőletétele.
photo_camera A sásdi uszoda alapkőletétele.

A baranyai Sásdon tudnak pályázni. A városban nemrég állami pénzen kezdtek uszodát építeni. Ez jelen pillanatban még csak egy félig kiásott munkagödör, de a város önkormányzata* a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Korlátolt Felelősségű Társaság (NFSI) máris elnyert újabb százmillió forintot a még fel se épített, át se adott uszoda energetikai korszerűsítésére.

Ami egyből több kérdést is felvet.

  • A gödröt fogják energetikailag korszerűsíteni?
  • Vagy majd a vadonatúj uszodát az átadás után?
  • Miért nem építenek egyből korszerű uszodát?

A Magyar Narancs igyekezett utánajárni ennek a kalandos beruházásnak. Arra jutottak, hogy

az eredeti, értelmetlen kiírás miatt nem teljesen értelmetlen egyből energetikai korszerűsítésre pályázni.

link Forrás

Az uszoda fenntartása ugyanis nem kevés pénzébe kerülhet majd az önkormányzatnak. Bár az állam a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program (sic!) keretében ugyan papíron vállalja a megépülő uszoda gépészeti működését, fenntartását, az eszközök és karbantartás költségeit, de csak egy ideig. Hogy pontosan mennyi ideig, azt nem tudni, mert erről még nem írtak alá semmilyen papírt. Az viszont már ez alapján is belátható, hogy idővel majd az önkormányzatoknak kéne fenntartani az uszodákat, évi 60-80 millió forint költséggel.

Ezen a költségen sokat spórölhatnának, ha az uszodát megújuló energiával működtetnék. De valamiért ezt az eredeti, 330 milliós uszodaépítési pályázaton nem szabták feltételül. Akkor csak annyi volt az elvárás, hogy "a későbbiekben alkalmas legyen" a megújuló energiás működésre. Amit most majd újabb százmillió forintból valósíthatnak meg, ha valamikor elkészül az uszoda. (Via Magyar Narancs)

*Az energetikai korszerűsítésre eredeti állításommal szemben nem a város önkormányzata pályázott. A tévedésért elnézést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.