John le Carré 25 év után újra George Smiley-ról ír kémregényt

könyv
2017 március 08., 12:01
comments 42

John le Carré, a realista kémregény műfajának kiválósága 25 év szünet támasztotta fel George Smiley kémet, aki több korábbi könyvében is főszereplő volt.

A BBC News beszámolója szerint A kém, aki bejött a hidegről vagy a Suszter, szabó, baka, kém című sikerkönyvek főhőse, George Smiley szeptemberben tér vissza.

A Legacy of Spies Smiley kollégájának, a már nyugdíjba vonult Peter Guillamnek a történetét meséli el, akit nem enged szabadulni hidegháborús múltja s kénytelen visszatérni. A Viking Books kiadó szerint a 85 éves le Carré új regénye éppoly ötletes és izgalmas, mint a korábbi Smiley-regények.

Smiley figurája, akit az oxfordi Lincoln College egykori rektoráról mintázott, John Le Carré első regényében, az Ébresztő a halottnak című 1961-ben megjelent kémtörténetben született meg.

A Smiley-regények közül többet megfilmesítettek és televíziós feldolgozás is készült belőlük. A kémet korábban Alec Guinness is alakította két televíziós darabban, legutóbb pedig Gary Oldman játszotta el a 2011-ben bemutatott Suszter, szabó, baka, kém című filmben.

Le Carré David John Moore Cornwell néven a délnyugat-angliai Poole-ban látta meg a napvilágot. Dolgozott a brit elhárításnak, 1958-ban tiszti rangot kapott. 1959 és 1964 között az MI6, a brit hírszerzés embereként diplomáciai szolgálatot teljesített Bonnban és Hamburgban.

A hatvanas évek elején álnéven kezdett el írni, munkája természetéből fakadóan. Világhírűvé második regénye tette: A kém, aki bejött a hidegről című művet a berlini fal felhúzása, az akkor felgyülemlett megrendítő élmények, feszültségek hívták életre. Graham Greene a művet a legjobb kémtörténetnek tartotta, amelyet valaha is olvasott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.