Negyedével csökkentené a kormány a közmunkások számát

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A versenyszférába terelné a kormány a közmunkásokat, jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Fokozatosan 150 ezerre kívánják csökkenteni a közmunkások létszámát (tavaly év végén 197 ezren voltak dolgoztak a munkának álcázott szociális programban). A közmunkások versenyszektorba segítésére 40 milliárd forintot fordítanak.

Több ponton szigorítani fogják a közmunkaprogram feltételeit, mondta Varga:

  • 2018 nyarától három éven belül legfeljebb 12 hónapig lehet majd közfoglalkoztatotti státusban maradni.
  • A szakképzettséggel rendelkezők csak akkor lehetnek közmunkások, ha a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt, vagy 3 hónapig nem tudott a hivatal az álláskereső számára megfelelő állást felajánlani. Ha valakit igazoltan, minden erőfeszítés ellenére sem sikerül versenypiaci elhelyezkedési lehetőséghez juttatni, akkor maradhat a közfoglalkoztatásban.
  • A 25 év alatti fiatalok ezentúl csak akkor kerülhetnek majd közfoglalkoztatásba, ha az Ifjúsági garancia rendszerben megvalósuló munkaerő-piaci program nem kínál számukra reális egyéb lehetőséget.

(Portfolio / MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.