Petícióban követeltek autonómiát a székelyek

2017 március 10., 20:57
comments 149
A Székely Nemzeti Tanács fölvonulása Marosvásárhelyen. MTI Fotó: Boda L. Gergely
photo_camera A Székely Nemzeti Tanács fölvonulása Marosvásárhelyen. MTI Fotó: Boda L. Gergely

Az autonómia nem alku tárgya, az autonómia jár – hangoztatta a székely szabadság napján, pénteken Budapesten rendezett megmozduláson az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke. Pánczél Károly (Fidesz) szerint „az autonómia követelését egy őshonos nemzeti kisebbségnek nem szabad feladnia”, a román politikának pedig fel kell ismernie, hogy az autonómia nem szeparatizmus, „más jogainak csorbításával nekik nem lesz több”.

A Székelyföldért Társaság megemlékezésén, mintegy ezerfős hallgatóság előtt a politikus a Hősök terén kijelentette: székely hősök vannak és lesznek, ahogy székely szabadság is lesz a közeljövőben. Mint mondta, a magyarok „a haladás évszázadának” gondolták a huszadik századot, ehelyett két világháború és két szörnyű diktatúra következett. „Máig érezzük a bőrünkön az 1918 és 1920 közötti vészkorszak”, az első világháború elvesztésétől Trianonig tartó évek következményeit. Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész annak a véleményének adott hangot, hogy a világot ma a hazugság vezérli, például az a valótlanság, hogy szabadok a magyarok Székelyföldön. „Székelyföld a székelyeké volt és a székelyeké lesz, most és mindörökké” – mondta az orvosprofesszor.

György-Mózes Árpád, a megmozdulást szervező Székelyföldért Társaság elnöke azt emelte ki, hogy a romániai magyaroknak ugyanannyi jogot kell kapniuk, mint a magyarországi románságnak. A szónok felolvasta hétpontos követelésüket, amelyben egyebek mellett szerepel, hogy Romániában is ismerjék el államalkotónak az őshonos nemzetiségeket, amelyek anyanyelvhasználata a gyakorlatban is valósuljon meg, és a bukaresti kormány folytasson párbeszédet a székelyek küldöttségével.

Országszerte több helyen megemlékeztek a székely szabadság napjáról; többek között Budaörsön, Sárospatakon, Szolnokon voltak rendezvények.

Erdélyben is sok helyen megemlékeztek a székely szabadság napjáról, Marosvásárhelyen Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnöke felolvasta a Románia kormányának és parlamentjének címzett petíciót, amelyet „Autonómiát!” felkiáltással fogadott el az összegyűlt tömeg. A petíció a kormány és a székely nép legitim képviselői közötti párbeszéd elkezdését követeli. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) rendezvényén ezrek gyűltek össze, hogy leróják kegyeletüket a Habsburg-ellenes székely szervezkedés 163 évvel ezelőtt kivégzett vértanúinak emlékművénél. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.