Az ENSZ szerint 1945 óta nem volt ekkora humanitárius válság

2017 március 11., szombat 10:03
199

A világ 1945 óta most éli legsúlyosabb humanitárius válságát, körülbelül 20 millió embert fenyeget az éhínség - hívta fel a figyelmet pénteken az ENSZ biztonsági tanácsában Stephen O'Brian, az világszervezet főtitkárának humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese.

A tisztségviselő szerint az ENSZ megalakulása óta most alakult ki a legmélyebb humanitárius válság a világon.

„A történelem kritikus pillanatában vagyunk” - kongatta meg a vészharangot O'Brian, figyelmeztetve arra, hogy a legsúlyosabb éhínség most Dél-Szudánt, Szomáliát, Jement és Északkelet-Nigériát fenyegeti. Ezekben az országokban 20 millió ember már most éhezik vagy a következő hónapokban lesz kénytelen szembesülni az éhínséggel. Jemenben a legtarthatatlanabb helyzet, ahol a lakosság kétharmadának, azaz 18,8 millió embernek van szüksége azonnali segélyre, több mint hétmillióan azt sem tudják, honnan kapnak élelmet a következő étkezésükhöz.

Húti harcos a szanaai temetőben, Jemenben. AFP PHOTO / MOHAMMED HUWAIS Fotó: MOHAMMED HUWAIS

Világszintű közös és összehangolt erőfeszítés nélkül ezek az emberek éhen fognak halni vagy betegségekbe fognak belepusztulni - mondta O'Brian, aki szerint az említett országok számára azonnal  pénzinjekciót kell biztosítani, már júliusra 4,4 millió dollárra lenne szükség. (MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt