Miközben súlyos éhínség fenyegeti az országot, Dél-Szudán kormánya százszorosára emelte a segélyszervezeteknél dolgozók munkavállalási engedélyének árát

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Nemzetközi segélyszervezetek sorra elítélték a dél-szudáni kormány legutóbbi lépését, mellyel jelentősen, százszorosára emelték meg a segélyszervezeteknél dolgozók külföldi munkavállalói engedélyének költségét, száz dollárról tízezer dollárra.

Mindez akkor történt, amikor az ország épp nagyon súlyos éhínséggel néz szembe, több százezer ember élete lehet veszélyben és óriási szükség lenne a nemzetközi segélyszervezetek munkájára. 

Albert Gonzalez Farran / Albert Gonzalez Farran - AFP / AFP

A jubai kormány és az ENSZ közös becslése szerint százezer embert érint már az éhínség, további egymillió ember pedig veszélyeztetett. 

A segélyszervezeteknek nem csak az élelmiszerhiánnyal kell megküzdeniük, hanem azzal is, hogy a polgárháború következtében 2,5 millió embernek kellett elhagynia otthonát. Az ország gazdasága gyakorlatilag teljesen összeomlott, külföldi munkavállalók lassan már csak a segélyszervezeteknél fordulnak elő az országban. A kormány most az őket sarcolná meg, miközben a segélyszervezetek épp arra panaszkodnak, hogy alapvető finanszírozási gondjaik vannak, ezért az élelmiszersegélyeket sem tudják megfelelően biztosítani. 

A jubai kormány még március elején döntött az áremelésről, de a szervezetek csak az elmúlt napokban szereztek róla tudomást. Az ENSZ képviselői próbálnak azóta közbenjárni a kormánynál, hogy mérsékeljék az engedély kiállításának díját. 

A Financial Times megkeresésére a kormány részéről senki nem kommentálta a történteket, de a kenyai sajtó beszámolt Salva Kiir elnök szóvivőjének válaszáról, aki azt mondta, hogy a kormány egyszerű rutineljárást folytat, és ha a szervezetek nem tudnak fizetni tízezer dollárt egy munkavállalási engedélyért, akkor vegyenek fel inkább helyi munkaerőt. (Financial Times)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.