Az internet atyja az internet születésnapján hirdetett háborút az álhírek ellen

tech
2017 március 12., 10:18
comments 134
Sir Tim Berners-Lee a londoni olimpia nyitóünnepségén 2012 júliusában. AFP PHOTO/ EMMANUEL DUNAND
photo_camera Sir Tim Berners-Lee a londoni olimpia nyitóünnepségén 2012 júliusában. AFP PHOTO/ EMMANUEL DUNAND

28 évvel ezelőtt, az internet születésekor Sir Tim Berners-Lee, a web atyja nem egészen ilyennek képzelte a világhálót. A születésnap alkalmából öt éves programot hirdetett, aminek a célja

  • a fake news elleni harc;
  • illetve a felhasználók személyes adatainak fokozottabb védelme.

Sir Tim szerint az utóbbi kérdés kiemelten fontos, mert jelenleg a felhasználók

valójában nem rendelkezhetnek saját adataikkal.

Mármint abban az értelemben, hogy a legtöbb webes szolgáltatás felhasználási szabályai mindent vagy semmit elven működnek, vagyis vagy minden adatunkat felajánljuk, vagy semmit. Azaz valójában nem rendelkezhetünk arról, hogy melyek azok a személyes adataink, amiket nem kívánunk másokra bízni. Ezért Sir Tim azt szeretné, ha a nagy technológiai vállalatok együttműködve új opciókat kínálnának a felhasználóknak, hogy azoknak nagyobb beleszólásuk legyen adataik kezelésébe.

Összességében is azon kéne dolgoznunk szerinte, hogy a web valóban egyenlő esélyeket és egyenlő hatalmat kínáljon minden felhasználónak.

Sir Tim aggodalmát fejezte ki az állandó kormányzati megfigyelés miatt is. Ez szerinte korlátozza a felhasználókat abban, hogy érzékeny témák, például egészségügyi problémák, szexuális vagy vallási kérdések után kutassanak a világhálón.

Sir Tim szerint a világhálót elárasztó álhírek ellen is küzdeni kell, bár azt rossz ötletnek tartja, hogy ez ellen valamilyen központi szerv küzdjön. Ehelyett inkább azt javasolta, hogy a tartalomszolgáltatók dolgozzanak ki valamilyen automatizált fizetési módszert, amivel megfelelő bevételekre tehetnek szert, így ne kelljen például olyan politikai reklámokat befogadniuk, amelyek aztán álhíreket terjesztő oldalakra irányítják a forgalmat. Azt mindenesetre elismerte, hogy a hazugságok elleni harc "nem lesz egyszerű". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.