Az orosz hackerektől félti a brit demokráciát a felderítés

külföld
2017 március 12., 12:35
comments 48
Károly herceg felbukkan a GCHQ scarborough-i bunkeréből. AFP PHOTO/POOL/CHRISTOPHER FURLONG
photo_camera Károly herceg felbukkan a GCHQ scarborough-i bunkeréből. AFP PHOTO/POOL/CHRISTOPHER FURLONG

Szemináriumokat hirdetett a brit pártoknak és politikusoknak az ország elektronikai felderítése, a GCHQ. A képzéseken azt tanítanák meg nekik, hogy hogyan védekezhetnek az orosz hackerek ellen.

A brit felderítés az amerikai és a német tapasztalatok alapján attól tart, hogy Oroszország a számítógépes rendszerek feltörésével megszerzett információkkal, illetve álhírek, féligazságok terjesztésével a brit demokráciát is megpróbálhatja aláásni. Egyes megfigyelők szerint ezt amúgy már tavaly nyáron megtették, az EU-ból való kilépésről döntő népszavazás előtt.

Most a GCHQ kiberbiztonsági részlege, az NCSC főnöke, Ciaran Martin írt levelet minden nagyobb párt vezetőinek, felajánlva segítségét rendszereik biztonságosabbá tételéhez. "Minden bizonnyal figyelemmel követik az Egyesült Államokban, Németországban és máshol történtekről szóló tudósításokat, amelyek mindannyiunkat emlékeztethetnek arra, hogy milyen veszélyeket rejthet egy, a brit politikai rendszer elleni támadás. Ez nem pusztán egyes politikai pártok hálózatának biztonságáról szól. A demokratikus folyamatok elleni támadások ennél tovább mennek, a parlament, a választókerületi irodák, think tankek, nyomásgyakorló szervezetek és magánszemélyek is célpontjai lehetnek az akciókank" - írta.

Martin februári jelentése szerint a megelőző három hónapban 188 támadást regisztráltak, köztük "sok olyat, amely a nemzetbiztonságot is vezsélyeztette". A korábbi védelmi miniszter, Philip Hammond tudomása szerint az NCSC naponta mintegy kétszáz, kormányzati szerveket és közintézményeket érő támadást hárít el. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.