Diego, a százéves kúrógép megmentette a faját

ÁLLAT
2017 március 12., 05:04
comments 64
Diego, a kúrógép, ami egymaga mentette meg a kipusztulástól a Chelonoidis hoodensis teknősfajt. AFP PHOTO / RODRIGO BUENDIA
photo_camera Diego, a kúrógép, ami egymaga mentette meg a kipusztulástól a Chelonoidis hoodensis teknősfajt. AFP PHOTO / RODRIGO BUENDIA

A galápagosi óriásteknősök közül csak néhány kapott olyan nevet, ami rájuk is ragadt. Popeye-ről, az ecuadori tengerészek teknőséről talán, Magányos Györgyről pedig biztosan hallottak már. Diegóról talán még nem, pedig a faj fennmaradása szempontjából ő volt igazán fontos.

Magányos György 1971-től 2012-es haláláig tartó fogságában egyetlen utódot se nemzett. Csak a boncolás után derült ki, hogy ennek fizikai korlátai voltak, rendellenesen fejlődött nemi szerve akadályozta a fajfenntartásban.

Nem úgy Diegót, a visszafogottabb becslések szerint is bő száz éves Chelonoidis hoodensis fajtájú galápagosi óriásteknőst, aki az elmúlt évtizedekben

még a visszafogottabb becslések szerint is 350, a bátrabbak szerint pedig akár 800 utódot is nemzett.

Ezzel gyakorlatilag egymaga mentette meg a kihalástól a hoodensis alfajt, amiből alig pár tucat élt már csak a múlt század második felében. Mostanra ezer körüli egyedből áll az állomány, így már nem fenyegeti kipusztulás a galápagosi óriásteknősök ezen alfaját.

Szegény Magányos György közeli családja, a Chelonoidis abingdonii bezzeg kipusztult, illetve a New York Times kegyeletteljesebb megfogalmazásában "már csak pólókra és képeslapokra nyomtatva él tovább".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.