Majtényi még bízik a csodában

POLITIKA
2017 március 15., 16:58
comments 186
  • Visszafogott forradalmi hevület jellemezte az Elnököt a köztársaságnak csoport szerda délutáni demonstrációját.
  • A Séta az új köztársaságért az Operától indult, és elsöprő erejű Majtényi-beszédben végződött az Alkotmány utcában.
  • Kábé háromezren voltak. Talán háromezerötszázan is.
  • Ez volt a baloldali ellenzéki erők közös március 15-i megmozdulása, ezt kell szeretni.
  • A rendezvény sztárfellépője, Majtényi László szerint nem kell kétségbeesni, vannak még csodák.

Délután három óra tájban már irtózatos, végeláthatatlan tömeg, majdnem kétezer ember gyülekezett az Andrássy út Opera előtti részén, illetve a két oldalán, mivel a forgalmat nem állították meg. A Majtényi Lászlót államelnöknek jelölő ellenzéki csoport, az Elnököt a köztársaságnak! első igazi demonstrációján valamennyi baloldali parlamenti ellenzéki párt képviseltette magát valamilyen formában.

photo_camera A vonuló tömeg tömegben vonult. Elöl kalapban Majtényi, balján Závada Pál író, mellette a sarokban Gulyás Balázs a netadó elleni tüntetések szervezője. Botos Tamás fotója

Az Opera épülete előtt a szociszimpatizánsok vertek „tanyát”, a Balettintézet előtt a DK táborozott, a Louis Vuitton-bolt elé a Szolidaritás emberei csoportosultak, a Callas előtt pedig az icike-picike Liberálisok. Apatikusan lengették pártzászlóikat. Sokan nem értették, miért nincs lezárva az Andrássy, miért kell az út két oldalán, mintegy felszalámizva avagy megosztva várakozniuk.

Az Orbán-dikaktúra azonban rövidesen engedett a demokratikus nyomásnak, lezárták az Andrássyt, és a tömeg megindulhatott egy zenélő teherautó mögött a Nagymező utcán át a Kossuth tér felé. A könnyűzenei fékek és ellensúlyok között a Quimby (hatalmas fel a bátor választásért!), Michael Jackson (!!), Michael Flatley (!!!), Tom Jones (!!!!) és az Illés örökzöld felvételeit fedezte föl denevérfülű tudósítónk, Sarkadi Zsolt.

photo_camera Az ellenzéki megmozdulások egyik legjellegzetes arca: Molnár Péter volt Fidesz-, majd Szdsz-képviselő, slammer. Botos Tamás felvétele

A menet elején maga Majtényi haladt, mellette Molnár Gyula, a szocialisták flémbojáns elnöke és az örökifjú Fodor Gábor. Az Alkotmány utca végéig már háromezer-háromezerötszáz fősre duzzadt az elégedetlen tömeg. Itt állt a színpad az Elnököt a köztársaságnak! logójával (?), a korona nélküli Kossuth-címerrel.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Majtényi, az ellenzéki összefogás ez idő szerint egyik legdinamikusabb politikusa színpadra is pattant, és rögtön beverte a fejét egy KGB-s Orbán-ügynök által sunyin elhelyezett hangfalba. Az exelnökjelölt beszédével is bizonyította, hogy nem véletlenül lett nagyon szoros versenyben második az elnökválasztáson: Sarkadi kolléga helyszíni tapasztalata szerint a szövege annyira zavaros volt, mint a legnagyobbaké, a végén csak annyit értett belőle, hogy Majtényi szerint nem szabad kétségbeesni, mert a remény hal meg utoljára, és bármikor megtörténhet a csoda, egyszercsak leválthatóvá válik az Orbán-rendszer, és akkor le is kell váltani.

Ezzel a jövőbe mutató üzenettel térhettek haza a szép számú színpadizánsok.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt