Meghalt Chuck Berry, meghalt a rock’n’roll

zene
2017 március 18., 22:04

90 éves korában St. Louis-i otthonában elhunyt Chuck Berry, a rock’n’roll történetének egyik, ha nem a legfontosabb alakja. A Charles Edward Anderson Berry Sr. néven született zenész otthonába helyi idő szerint szombaton délben egy vészhívásra érkeztek ki a mentők, akik már nem tudtak segíteni az idős zenészen.

2013-ban AFP PHOTO / PABLO PORCIUNCULA
photo_camera 2013-ban AFP PHOTO / PABLO PORCIUNCULA

Chuck Berry jelentőségét a legjobban abból a híres John Lennon idézetből lehet leszűrni, amelyben a Beatles tagja azt mondta, hogy

„ha a rock’n’rollt bárhogy máshogy kellene hívni, akkor Chuck Berrynek kellene elnevezni”.

Az 1926 október 18-án született Berry balhés tinédzserkora után (három évet fegyveres rablásért javítóintézetben kellett töltenie) kezdett el komolyabban a zenével, azon belül is a gitározással foglalkozni. Eleinte csak mellékszerep jutott neki mások együtteseiben, de az 1950-es évek közepén már saját nevén adott ki lemezeket.

1955-ben a Maybellene már hatalmas siker volt, ezek után jött első saját szerzésű slágere, a Roll Over Beethoven, majd a műfaj többi klasszikus, egymilliószor feldolgozott alapműve, a Johnny B. Goode, a Sweet Little Sixteen, a Rock and Roll Music és még egy rakás másik sláger.

A zenetörténészek soha nem fognak megegyezni abban, hogy ki találta fel számtalan korábbi stílus egybeolvasztásával a rock’n’rollt, de abban mindenki egyetért, hogy Chuck Berry ott volt a legelsők közt, inspirálva mindenkit Elvistől a Beatlesen át tulajdonképpen napjaink összes rockegyütteséig.

Szemben a többi olyan pionírral, mint például Bill Haley, Berry zenészként, dalszerzőként és előadóművészként is a legnagyobb volt, tulajdonképpen ő volt az első a könnyűzene történetében, aki egyszerre mindent tudott. Jellegzetes színpadi kacsatánca minden rockgitáros-showman bibliája.

AFP PHOTO/NOVOVITCH
photo_camera AFP PHOTO/NOVOVITCH

A hatvanas évektől kezdve, ahogy a gyorsan változó műfajban egymást követték az új generációk, Berry már nem úttörő lázadónak számított, hanem az establishment megbecsült tagjának. Balhéi ettől még továbbra is voltak, a nyolcvanas években például az derült ki, hogy a tulajdonában lévő étteremben valaki rejtett kamerákat szerelt a női vécébe.

Ezek a botrányok azonban nem tudták elhalványítani a csillagát. Egészen 2014-ig hetente legalább egyszer fellépett St. Louisban, és ahogy kortársai kihaltak mellőle, úgy lett egy letűnt kor utolsó nagy tanúja. A legnagyobb. 

Maybellene

link Forrás

Johhny B. Goode

link Forrás

Oh Baby Doll

link Forrás

School Days

link Forrás

Roll Over Beethoven

link Forrás

My Ding-A-Ling

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.