Öt évet és ötmilliós büntetést kapott Kulcsár Attila

bűnügy
2017 március 22., 12:35
comments 152

A Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa több rendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát szerdán.

Az MTI szerint az ügy több más vádlottja esetében is enyhítette, néhány esetben helybenhagyta a táblabíróság az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítéletét.

A K&H Bank brókercégénél kipattant sikkasztási ügy 2003-ban óriási botrányt keltett, megdöbbenve figyelte a közvélemény, hogy milyen sok pénzt lehet lopni magyar pénzügyi intézeteknél. Azóta a Questor-ügy megmutatta, hogy sokkal többet is lehet.

Az is drámai felismerés volt 2003-ban, hogy micsoda alakok bukkannak fel egy ilyen balhé körül, politikusoktól elismert bankárokon át a készpénzt zacskóban szállító taxisig, és magáig Kulcsár Attiláig. Kulcsár építkezéseken volt segédmunkás karrierje elején, majd Nagykanizsán egy piramisjátékban lehetett érintett, külföldre menekült, majd a K&H brókercégénél szárnyalni kezdett a karrierje, üzletági vezető lett. Ő a per fő vádlottja, aki a cég különleges ügyfeleinek hatalmas hozamot ígért, illegálisan megforgatta a rá bízott összegeket, majd egy idő után nem tudott elszámolni 8 milliárd forinttal.

Maga a botrány is egy egészen bizarr támadással pattant ki: Szász Károlyt, a pénzügyi intézményeket akkoriban felügyelő PSZÁF vezetőjét a lakása előtt egy biciklista asszisztálásával egy bokorból előugró ismeretlen egy bottal elverte. Szász ezután kezdte mondani, hogy egy van egy ügy (Pannonplast-ügy), aminek a szálai a K&H brókercégéig vezetnek, ahol gyanús dolgok történnek.

A vád lényege az, hogy 1998 és 2003 között a brókercég az ügyfelek pénzét titokban megforgatta, offshore cégeken át folyatta, és miközben hatalmas hozamot ígért az ügyfeleknek, addig a befektetések egy része egyszerűen eltűnt. A helyzetet bonyolította, hogy a bepalizott ügyfelek közül nem járt mindenki rosszul, egyes befolyásos emberek tényleg megkapták a beígért hatalmas hozamot. Úgyhogy a bonyolult perben az ügyfelek egymást is perelték egy idő után.

A VIP ügyfelek közé 30 millió forinttal és jó kapcsolatokkal lehetett bekerülni, és 15-20 százalékos hozam volt a mézesmadzag. Amit néhányan tényleg meg is kaptak. Olyan személyek kerültek reflektorfénybe, mint például Kovács László volt MSZP-elnök volt élettársa, aki szintén a VIP ügyfelek között volt, egy szír pénzváltó, aki a pénzekkel kavart, és bizonyos „taxis Gyuszi”, aki hozta-vitte a készpénzt. A brókercégnél kavaró Kulcsár Attila ügyfelei között állami cégek és azok vezetői is voltak, például az Állami Autópálya-kezelő. Összesen 23 milliárd forintot mozgattak illegálisan a brókercégnél Kulcsár Attila vezetésével, és az ügyészség szerint ebből 8 milliárd forint tűnt el.

A nyomozás idején több elképesztő jelenség keltette azt a képzetét, hogy a bűn üldözésére hivatott hatóságok nem álltak a helyzet magaslatán, sőt, az sem látszott kizártnak, hogy politikai nyomásra alakítják az eljárást. Először abból lett botrány, hogy Kulcsár elszökött az országból, végül Bécsben az osztrákok tartóztatták le, és adták ki Magyarországnak. Aztán nyilvánosságra került egy videófelvétel a kihallgatásáról, ami alapján úgy tűnt, hogy az ügyészek tollba mondják Kulcsárnak, hogy mit kell mondania, Kulcsár pedig egy ízben felnéz a plafonra, felsóhajt és felteszi a költői kérdést: „mikor szakad le?”, aztán kedélyesen folytatódik a vallomástétel.

2008-ban született meg az első fokú ítélet, amiben 15 vádlott összesen 27 év letöltendő és 12 év felfüggesztett börtönt kapott. 2010-ben másodfokon hatályon kívül helyezték az ítéletet, a per újra kezdődött, és 2015-ben jutottunk el az első tárgyalásig. Míg az első eljárásban Kulcsárt sikkasztással vádolták, addig most már csalással vádolják. Az első, megsemmisített ítéletkor Kulcsár kapta a legnagyobb büntetést, 6 év 6 hónap letöltendőt és 230 millió forint vagyonelkobzást.

Kulcsár a mostani perben azt mondta, hogy nem piramisjáték volt ez, ahol egyes kiemelt ügyfeleket a többiek befektetéséből fizettek ki, amíg össze nem omlott a fenntarthatatlan konstrukció, hanem pénzmosás. Az ügyfelek állítása szerint bármikor hozzáférhető helyen akarták tartani gyanús vagyonukat, és e készenlétért cserébe Kulcsárnak megengedték, hogy saját belátása szerint kezelje a lerakott összegeket. Arra kellett csak figyelnie, hogy bármikor tudjon fizetni, ha egy ügyfélnek készpénzre volt szüksége.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.