Hatalmas fideszes cselvetés: az Erropúnóval fizettették ki a Klik milliárdos tartozását

oktatás
2017 március 24., 15:07
comments 93

Egy éve még attól zengtek a magyar média oktatással foglalkozó cikkei, hogy mennyire fenntarthatatlan adósságállományt görget maga előtt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Az oktatást is felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma vallotta be vonakodva 2016 elején, hogy a Kliknek 10 milliárdos tartozása van, aztán egy hónappal később azt mondták, hogy az adósság 17 milliárdosra duzzadt.

Aztán a Klik egy konzorcium tagjaiként megnyert egy 16,9 milliárdos EU-s pályázatot.

A Klik a hatalmas tartozásával nagyjából megegyező összegből a 24.hu szerint azonban semmit nem kapott, az állam megtartotta magának a pénzt. Később 2016-ban a költségvetés végül mégis talált egy kis pénzt a Klik számára, és rövid idő alatt konszolidálták a központ tartozását.

A titokzatos EU-s pályázat egy tök új magyar találmány, a kormány a retrospektív uniós projekt nevet adta neki. És igen, ez pontosan az, aminek látszik: a retrospektív uniós projekteket

arra találták ki, hogy azokat a pénzeket, amiket a magyar állam egy-egy területen korábban elköltött, visszamenőlegesen uniós forrásból fizessék ki.

A Klik adósságát rendező pályázatot 2015. november 30-án írták ki, és már a leírásában is látszott, hogy nem fogják akárkinek odaadni ezt a 16,9 milliárd forintot. A pályázó konzorcium vezetője kizárólag költségvetési szerv lehetett, a partnerei pedig az Emmi irányítása alá tartozó állami hivatalok lehettek.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (Emet) és a Klik csapata meg is nyerte a tendert, amit hivatalosan is azért írtak ki, hogy uniós fedezetet találjanak „a 2007 és 2015 között megvalósult fejlesztések, képességkibontakoztató, integrációs felkészítő és óvodai fejlesztő programok” költségeire.

Annak ellenére, hogy az elmúlt 8 év projektjeit finanszíroztatták a pénzzel, a 24.hu szerint még számlákat sem kellett benyújtani, egyszerűen csak képzési létszámadatok alapján ment az elszámolás. (24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.