Súlyos százmilliókat költött el Fidesz-közeli cégeknél a Budapest 2024

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Fürjes Balázs és mögötte az olimpiai pályázat csapata. MTI Fotó

Az olimpia ügyével nevet szerző Momentum Mozgalom nem érte be azzal, hogy megakadályozta a budapesti pályázatot, tovább ütik a Budapest 2024 Zrt.-t, és kikérték a szervezet összes szerződését. Ezt nem kapták meg, csak egy listát azok értékéről és a szerződő felekről, ezért pert indítanak, de a már megismerhető adatokat addig is közzétették. A 24.hu szemlézte a kifizetések nyerteseit. 

Filmek százmilliókért

A Habony Árpáddal közeli kapcsolatban álló Csetényi Csaba vezette Network 360 Kft. tavaly 123 millió forintért vállalta, hogy 8 budapesti helyszínen neves sportolók bevonásával lehetőséget nyújt egyes olimpiai sportágak kipróbálására. További 61 millió forintot kaptak tíz rövidfilm elkészítésére. Elfogadtak még 6,7 millió workshopok megszervezésére és a sportolói bizottság rendezvényeinek megtartására. 

A másik nagymenő az Umbrella Kreatív Műhely volt: tíz budapesti etűdfilmért és három országos imázsfilmért összesen 230 milliót számlázhattak, plusz hozzácsaptak ehhez még egy 16 milliós és egy 31 milliós filmszerződést is. A Cinesuper Kft. nyolc prezentációs filmet vállalt 80 millió + ÁFA-ért, és egy nyolcrészes filmet is legyártottak még 98 millióért. 

Csetényi Csaba. Fotó: Botos Tamás.

A Gyár Utómunka Kft. 66 millió forintot kapott egyperces reklámfilmekért, és 82 milliót egy második sorozatért cserébe. Készítettek 3,2 millióért még két kis klippet, és kiszámláztak 912 ezer forintot vágásért is. A teljes filmköltés, a 24.hu összesítése alapján, több mint 680 millió forint. 

Fidesz-közeli kifizetések

A további költések között is jócskán találni érdekes költéseket. Jó kérdés például, vajon miért az olimpiai pályázatért felelős Budapest 2024 Zrt. fizet 9 millió forintot az Akváriumnak egy nyári foci EB-s szurkolói terasz összetákolásáért és működtetéséért. 

A Design Terminál 18 millió forintért szerződött tanácsadásra az olimpiai céggel, a Századvéggel gyakran együttműködő Kód Piac-, és Véleménykutató pedig 2,4 millióért készített közvélemény-kutatást az olimpiarendezés népszerűségéről. 

Talán az egyik legelképesztőbb tétel a Századvéggel kötött szerződés, ami szerint a folyóirat két számából 10 ezer példányt vásárolt fel a Budapest 2024 Zrt. Ez 3,5 millió forintjába került a magyar adófizetőknek. A Deloitte 30 milliós szerződést kötött az állami vállalattal, amelyet egyébként Mihók Attila vezérigazgató 1,8 milliós fizetéssel vezetett el az elmúlt hónapok során. 

Említést érdemel még a Ferencváros ügyvezetőjének, Orosz Pálnak Humán Telex Reklám Kft. nevű cége, amely 53 milliót kapott "reprezentációs és ajándéktermékek gyártására", azok után, hogy a Mindshare médiaügynökséggel közösen 4 milliárd + ÁFA-ért korábban ők szerződtek le a pályázat kommunikációs kampányának megtervezésére is. (24)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.