A világ nyugati fele szinte elfelejtett gratulálni Áder Jánosnak az újraválasztáshoz

politika
2017 március 25., 06:01
comments 181

Ébresztő, nyugati barátaink! Több, mint egy hete, március 13-án választották újra köztársasági elnöknek Áder Jánost. 

Érkeztek bőven gratuláló levelek, de leginkább csak a szomszédból (mínusz Ausztria), a Balkánról és keletről. És szinte nincs olyan diktátor, aki ne írt volna a két ország együttműködésének további elmélyítéséről, a kölcsönös megértésről és az egymás iránti tiszteletről. 

Nyugati országból bezzeg csak a napokban leköszönt, hivatalát Frank-Walter Steinmeiernek átadó Joachim Gauck írt, abban is az európai egységet, a jog, a szabadság, a béke valamint a tolerancia biztosítása kiemelkedő jelentőségét emlegette. És a Magyarországot támadás alatt tartó Brüsszelből jött két levél, szintén az egységes Európával rontva el az ünnepi hangulatot. Jean-Claude Juncker annyira dörzsölt róka, hogy a levelet küldők közül egyedül ő volt az, aki igazán örömet okozhatott Ádernek azzal, hogy felemlegette a magyar államfő nemzetközi erőfeszítéseit a klíma- és környezetvédelem, valamint felelős vízgazdálkodás érdekében. 

Egy hetes késéssel végül írt a NATO-főtitkár is, nade Mr. Trump, legalább egy twittet küldjön Mr. Ádernek, hiszen a magyar államfő is írt november 9-én, az elnökválasztás másnapján egy gratulációt.

Engedje meg Ferenc pápa, hogy emlékeztessük arra a gratulációra, amit Áder János - hiába volt sűrűn napja az újraválasztáson - küldött Önnek március 13-án, megválasztása negyedik évfordulójára. Áder úr bezzeg hiába vár arra, hogy ne csak a megválasztás dátuma, de az udvarias gesztus is kölcsönös legyen. Pedig Áder úr már tavaly is írt a harmadik évfordulón. 

Nem feltétlenül a világ legszórakoztatóbb olvasmánya az egyik államfő másik államfőnek küldött gratulációja, többnyire sablonos körmondatok, jó egészséget, további sok sikert, ennyi, bár a marokkói királyé igazán szívmelengető lett. De legalább látszik, ki veszi a fáradtságot, és ki az, akinek a stábja még erre is sajnál két mondatot. 

A köztársasági elnöki hivatal honlapján, az elnöki postaládában a következő gratulációk találhatók:

  • Andrzej Duda, a lengyelek köztársasági elnöke (elsőként gratulált, miután nem titkolt örömmel értesült a hírről. Külön klassz, hogy megemlítette a nemzetközi szervezetekben való együttműködést azok után, miután Orbán vérig sértette a lengyel kormányt azzal, hogy Tuskot támogatta az EU-ban.) 
  • Tomislan Nikolic, a szerbek köztársasági elnöke
  • Kolinda Grabar-Kitarović, Horvátország államfője
  • Andrej Kiska, Szlovákia elnöke, mindenféle személyességet nélkülöző sablonlevelet küldött
  • Recep Tayyip Erdoğan, török elnök a szoros baráti és szövetségesi kapcsolatot emlegette fel, és örömmel várja közeli magyarországi látogatását
  • Joachim Gauck, Németország azóta hivatalát átadó elnöke az egyetlen, aki nyugati ország államfőjeként gratuált. A levelében viszont mintha nem Ádernek, hanem Orbánnak címezve ezt írja: „Meggyőződésem: mind Magyarország, mind Németország polgárai számára az európai egyesülés vívmányainak, különösen a jog, a szabadság, a béke valamint a tolerancia biztosítása kiemelkedő jelentőséggel bír. (…) Éppen az előttünk álló kihívásokra tekintettel fontos feladatunk, hogy megőrizzük ezeket a vívmányokat és közösen alakítsuk tovább Európát.”
  • Sauli Niinistö, a finnek elnöke a ragyogó finn-magyar kapcsolatokat emelte ki
  • Filip Vujanović, montenegrói elnök megköszönte a magyarok támogatását az országa NATO- és EU-csatlakozási törekvéseihez, és ismét jelezte, hogy várja Ádert. 
  • Petro Porosenko ukrán államfő röviden kívánt további sikereket és bízik a két ország további sikeres együttműködésében
  • Dalia Grybauskaite litván államfő udvarias levele
  • Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a gratuláció mellett óvatosan odapiszkált, amikor megjegyezte, hogy Magyarország és az Európai Unió olyan kihívásokkal néz szembe, amelyet egységes és közös fellépéssel tud leküzdeni, és bízik abban, hogy Magyarország hozzájárul ezekhez a közös erőfeszítésekhez. 
  • Miloš Zeman, a Cseh Köztársaság elnöke azt írta, hogy „a parlamenti többség egyértelmű támogatása, amit a választás során élvezett, számomra a magyar nemzet Ön iránt érzett tiszteletének és az Ön személyével kapcsolatos reményeinek bizonyítéka.” Zeman örül, hogy a visegrádi együttműködés nem csak afféle vitaklub, hanem tényleges együttműködés, és meghívta Ádert Prágába. 
  • Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Tuskhoz hasonlóan felhívta a figyelmet az európai egységre, ezzel a fordulattal: „Bízom benne, hogy Magyarország, amely alaptörvényében fejezte ki az európai egység megteremtése iránti elkötelezettségét, aktív és építő szerepet vállal majd a közösségünk jövőjét meghatározó párbeszédben.” Aztán jelzi azt is, hogy az EU továbbra is Magyarország megbízható partnere lesz a fenntartható gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés, valamint az életszínvonal növelése érdekében tett erőfeszítéseiben. És igazi profiként ő az első, aki értekli Áder nemzetközi erőfeszítéseit a klímavédelem, a környezetvédelem és a vízgazdálkodás területén. 
  • Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság elnöke nagyon udvarias, bár kissé semmitmondó körmondatok után jelezte, szívesen látná Ádert Kisinyovban. 
  • Giorgi Margvelashvili grúz elnök a két ország szoros kapcsolatának felemlegetése mellett megköszönte a kiállást Grúzia területi integritása mellett. 
  • Gjorge Ivanov, a Macedón Köztársaság elnöke is megköszönte, hogy Magyarország támogatja az EU-s és NATO-csatlakozási szándékukat, és jelezte, hogy alig várja már a budapesti látogatást. 
  • Vlagyimir Putyin, orosz elnök őszinte gratulációját küldte, és arra számít, hogy Áder államfői tevékenysége is hozzájárul az orosz-magyar kapcsolatok továbbfejlesztéséhez, ami megfelelő a két nép érdekeinek és hozzájárul Európa stabilitásához és biztonságához. Amúgy pedig jó egészséget, jólétet és további sikeret kívánt Putyin. 
  • Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah sejk, Kuvait Állam emírje két baráti országról ír a levelében
  • Nurszultan Nazarbajev kazah államfő nem felejtette el megjegyezni, hogy idén lesz 25 éve, hogy a két ország diplomáciai kapcsolatot létesített, és gyümölcsöző, kölcsönösen előnyös együttműdköésről ír, amit tovább mélyít Asztana és Budapest startégiai partnerségi kapcsolata. 
  • VI. Mohammed marokkói király szerint Áder megbecsülésének biztos jele az újraválasztás, amit a magyar államfő a széleskörű politikai tapasztalatai mellett annak a fáradhatatlan erőfeszítésnek is köszönhet, amivel segíti Magyarország törekvéseit a további haladás és a jólét érdekében. 
  • Alekszandr Lukasenka, belorusz államfő biztos abban, hogy közös erőfeszítéseik nagyban hozzájárulnak a két ország közti politikai, kereskedelmi, humanitárius és kulturális együttműködés aktivitásához, „az országaink és népeink javára”.
  • Borut Pahor, a Szlovén Köztársaság elnöke sem hisz a személyességben. 
  • Mahmúd Abbász palesztin elnök is sok sikert kívánt Ádernek „népük további haladásra és jólétre irányuló törekvéseinek és céljainak megvalósításában”.
  • Nikosz Anasztasziadesz, a Ciprusi Köztársaság elnöke is gratulált egy nem túl izgalmas levélben, dehát ez tényleg nem az a műfaj. 
  • Hwang Kyo-ahn, a Koreai Köztársaság ideiglenes elnöke nem sablonköszöntőt küldött, kitér arra, hogy a keleti blokkból velünk vették fel először a diplomácia kapcsolatot, azt is írja, hogy Áder 2015 áprilisi látogatása óta egyre több koreai vállalat fektet be Magyarországon, és megköszöni Áder és a magyar kormány támogatását az észak-koreai nukleáris fenyegetéssel szemben.
  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Magyarország hozzájárulásáról írt a közös erőfeszítésekhez, és jelezte, mennyire várja a budapesti látogatását.
  • Bujar Nishani albán államfő a két nép közötti történelmi és hagyományos barátság mellett nem felejtette el, hogy Áder járt Albániában tavaly és megköszönte az albánok európai intergációs törekvéseinek segítését. 

Március 21-i az elnöki postaládában a legutolsó levél, de nincs benne például az azeri diktátor is gratulált a két ország hagyományos barátságára hivatkozva. Ha Amerikából is érkezett azóta levél, akkor elnézést kérünk Donald Trumptól. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.