Olyan sok civil áldozat volt, hogy az iraki hadsereg felfüggesztette Moszul ostromát

Terrorizmus
2017 március 25., 19:56
comments 52

Az iraki kormányerők felfüggesztették a Moszul nyugati városrészének visszafoglalásáért folytatott offenzívát, mert aggasztóan megemelkedett az óvárosban végrehajtott műveletek civil halálos áldozatainak száma.

A műveleteket azután állították le, hogy az ENSZ amiatt aggódott, hogy március 17-én több tucat civil lakos vesztette életét vagy sebesült meg az Iszlám Állam állásai ellen a moszuli al-Dzsadída negyedben az iraki hadsereg vagy az USA vezette koalíció légicsapásában. Az amerikai hadsereg közölte, hogy a szóban forgó helyszínen és időpontban a légicsapást az iraki biztonsági erők kérésére hajtotta végre a koalíció, és a civil áldozatokra vonatkozó állításokat komolyan veszik, az ügyet kivizsgálják. Az iraki védelmi minisztérium is vizsgálatot rendelt el.

Iraki védelmi tisztségviselők és helyiek elmondása szerint március 17-én hatalmas robbanás történt Nyugat-Moszulban közvetlenül az ISIS elleni légicsapások után. Több ház összedőlt, és a romok sok embert temettek maguk alá. Többen azt állították, hogy a légicsapások során találat érhette az ISIS egyik teherautóját, ami robbanószerekkel volt megpakolva, és ezért dőlhetett össze annyi épület a sűrűn lakott városnegyedben.

Az incidens civil halálos áldozatainak száma bizonytalan: mentőalakulatok szerint nagyjából 40 körülire tehető, más források viszont száznál is több halottról számoltak be.

Az iraki rendőrség szóvivője azt mondta, az eset miatt felülvizsgálják a támadási taktikát, és új terveket dolgoznak ki. Az as-Saba állami napilapban megjelent katonai közlemény szerint a nyugat-moszuli műveleteket ezentúl kizárólag a városi hadviselésre kiképzett szárazföldi erők fogják végrehajtani. Az iraki hadsereg parancsnoksága viszont cáfolta azokat a híreket, amik szerint teljes egészében leállították volna a nyugat-moszuli hadműveleteket.

Az iraki hadsereg az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával tavaly októberben indított átfogó támadást, hogy visszafoglalja Moszult az ISIS-től. A keleti városrészt sikerült teljesen felszabadítani, de a nyugati körzetek nagyjából fele még mindig a terrorcsoport ellenőrzése alatt áll. Az iraki hadseregnek az utóbbi hetekben különösen nehéz dolga volt a szűk sikátorokkal behálózott, sűrűn lakott óvárosban, ahol a nehézfegyverek használata könnyen veszélybe sodorhatja a civil lakosságot. Segélyszervezetek szerint 400-600 ezer ember rekedt az Iszlám Állam által sakkban tartott nyugat-moszuli körzetekben. A lakosok éheznek, sok lakásban nincs víz és áram. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.