Civilek a mobilgát, na, majdnem azt írtam, ellen, pedig ez így nem igaz

Budapest
2017 március 28., 08:38

Egy csomó római-parti civil szervezet, a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace közös akciójában pár kattintással lehet egyszerre a Fővárosi Közgyűlés összes tagjának levelet küldeni. A helyiek és a zöld szervezetek arra kérik a városvezetést: ne szavazzák meg a Duna partra tervezett mobilgátról szóló javaslatot, hiszen még a részletes terveket sem ismerik.

Ma a Városháza előtt gyűltek össze több százan, hogy hangot adjanak a véleményüknek, ha már a Főváros nem hajlandó meghallgatni őket. A szokatlanul jó hangulatú demonstráción a Római jövőjéért aggódó nagy családosok, fiatalok és idősek gyűltek össze és szólaltak fel. A láthatóan nem minden hétvégén tüntetgető és felszólalgató igazi hiteles civilek álltak ki amellett, hogy a Főváros ne döntsön róluk, nélkülük.

Civilek, akik nem akarják, hogy a fejük felett építsék meg a mobilgátat a Rómain
photo_camera Civilek, akik nem akarják, hogy a fejük felett építsék meg a mobilgátat a Rómain

Nem a helyi politika, hanem a helyi lakosság aktivizálta magát, miután a városvezetés a tiltakozások ellenére mindenképp a közvetlenül a Duna parton akarja kialakítani az árvízvédelmi vonalat. Az ellenzők úgy vélik, ez visszafordíthatatlanul megváltoztatná a Római hangulatát, az ártéri erdő szinte teljes elpusztításával járna és nem is jelentene megnyugtató biztonságot egy durva árvíz során. A kérdésbe a városvezetés mindeddig nem volt hajlandó érdemben bevonni a lakosságot, sőt igényfelmérés sem történt. A március 6-i lakossági fórumon egyértelművé vált: rengetegen ellenzik a partra tervezett mobilgát ötletét, hiszen azzal elveszne a szerintük is karbantartásra és felújításra szoruló partszakasz egyedi hangulata, ahol az egyik utolsó közvetlen dunai kapcsolata maradt meg a városnak.

A szervezetek biztosra mennek: arra kérik a támogatóikat, hogy levélben forduljanak a Fővárosi Közgyűlés tagjaihoz, hogy ne döntsenek az április elejére tervezett szavazáson az ügyben, hiszen a részletes tanulmányok mind a mai napig nem ismertek számukra sem. Bár többször megígérték, hogy az ezerötszáz oldalas kivitelezésről szóló terveket nyilvánosságra hozzák, a mai napig csak egy húsz oldalas összehasonlító tanulmányt adtak ki, amely alapján a szervezők szerint felelős döntést nem lehet hozni.

Mint a Csillaghegyi-öblözet lakói, saját bőrüket vinnék a vásárra, ha a gátépítést elleneznék, azonban nem is erről van szó! A helyiek azt kérik, hallgassák meg őket, és a természeti értékek megóvása mellett oldják meg az árvízvédelmi kihívásokat. A jelenleg is fővédműként működő Nánási úti nyúlgát fejlesztésével szerintük biztonságosabban és komolyabb természeti károk nélkül lehetne úgy biztosítani a több tízezer lakos védelmét, hogy a fővárosiak egyik kedvenc kikapcsolódási helye sem vesztené el hangulatát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.