Engedélyhez köti a kormány a külföldi egyetemek itthoni működését

oktatás
2017 március 28., 17:48
comments 303

Kedd éjjel újabb törvényjavaslat jelent meg a parlament honlapján, ez most a felsőoktatási törvény módosítása, és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter adta be.

Azon belül is „a harmadik országok Magyarországon működő felsőoktatási intézményei, azok képzései, illetve oktatói” ügyei szorulnak pontosításra, fogalmaz a törvényjavaslat indoklása.

A javaslat legfontosabb szakasza gyakorlatilag

a magyar kormány engedélyéhez kötné az EU-n kívüli országok egyetemeinek itthoni működését.

Külföldi felsőoktatási intézmény csak akkor folytathat Magyarországon oklevél kiadását adó képzést, ha a két ország kormánya egyaránt engedélyezi az egyetem itthoni tevékenységét. A törvényjavaslat szerint ez így „optimális”.

Ezzel a kormány gyakorlatilag kap egy eszközt, hogy a működési engedélyével zsarolja a Közép Európai Egyetemet (CEU), amely messze a legnagyobb külföldi egyetem Magyarországon.

Ez már csak abból is egyértelmű, hogy a kormány egy olyan ponton is szigorít, amivel ellehetetleníti a CEU-t. Az eddigi szabályozás szerint elég volt, hogy a külföldi egyetem "a származási országában államilag elismert felsőoktatási intézmény" legyen, a most benyújtott verzióban viszont megkövetelnék, hogy ténylegesen felsőoktatási képzést is nyújtson a székhelye szerinti országban. Ez a CEU esetében nincs meg.

A törvényhozási-pártpropaganda gépezet egyébként elég olajozottan működik, hiszen alig pár órája jelent meg egy cikk egy Fidesz-sajtó részeként működő Origón, ahol többek között megállapítják azt az egészen súlyos dolgot is a CEU-ról, hogy „közhiteles nyilvántartásba történő adatszolgáltatási kötelezettségüket is elmulasztották”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt