Az amerikai szenátus külügyi bizottságának rangidős tagja is tiltakozik a CEU kinyírása ellen

2017 március 30., csütörtök 16:12
69

Ben Cardin Maryland demokrata szenátora, az amerikai szenátus külügyi bizottságának rangidős tagja a következő közleményt adta ki a CEU működését fenyegető magyar jogszabályok miatt:

A kommunizmus bukása után, 1991-es megalapítása óta a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) egy kiemelkedő oktatási intézménnyé vált, a világ legkülönbözőbb országaiból vonzva a diákokat. A magyar diákok már régóta gazdagították a világ oktatási intézményeit szerte a világon, de a CEU Magyarországot is a tudás egyik központjává tette a globális világban. Az Egyesült Államokba is akkreditált intézményről van szó, ami szoros kapocs a két ország között.

Osztom a magyar törvényjavaslattal kapcsolatos aggodalmakat, amik a CEU helyzetét és működését fenyegetik. Ez egy lépés a bezártság felé.

A Helsinki záróokmány egy alaptétele szól az együttműködésről és tapasztalatcseréről az oktatás terén. Arra kérem a magyar kormányt, hogy erősítse meg a személyközi kapcsolatokat, amik az erős kétoldalú viszony alapjai, és biztosítsa a Közép-Európai Egyetem működését.

Angolul:

"Since its founding in 1991 after the fall of communism, Central European University (CEU) in Budapest has become recognized as a preeminent university, drawing students from a multitude of nations. While Hungarian students have long enriched institutions of higher learning around the globe, CEU has made Hungary itself a seat of rigorous intellectual study for an increasingly interconnected world. As an institution that is also accredited in the United States, it represents the ties that bind our countries together.

“I share concern that legislation being considered in Hungary will threaten the operations and functions of CEU and, it seems, be a step down an isolationist path.

“‘Cooperation and exchanges in the field of education' is one of the foundational elements of the Helsinki Final Act. I urge the Hungarian Government to strengthen the people-to-people ties that are the foundation of a strong bilateral relationship and ensure the normal functioning of Central European University.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt