Ignatieff: A CEU elleni támadás a magyar felsőoktatás autonómiája ellen is irányul

oktatás
2017 március 29., 12:33
comments 314

Kevéssel azután, hogy a CEU diákjai hallgathatták meg az egyetem vezetőségét a Balog Zoltán emberminiszterrel által benyújtott törvénytervezetet kísérő helyzetről, közös sajtótájékoztatót tartott Michael Ignatieff, a Közép Európai Egyetem rektora/elnöke, Enyedi Zsolt, a magyar ügyekért felelős rektorhelyettes és Fodor Éva rektorhelyettes.

A diákokkal tartott fórumon az derült ki, hogy Ignatieff szerda délután találkozik Palkovics László államtitkárra, többek között erre hivatkozva is beszélt arról, hogy párbeszédes megoldásra törekednek a kormánnyal. A CEU ellehetetlenítésére alkalmas törvény tervezete kedd este bukkant fel a parlament honlapján, azóta rövid időn belül az Egyesült Államok nagykövetsége is kifejezte nemtetszését és az Európai Bizottságban is felmerült a téma. 

Azt, hogy mennyire forró most ez az ügy, elég jól mutatta, hogy itthoni eseményekhez képest szokatlanul nagy érdeklődés kísérte a szerdai sajtótájékoztatót, számos nemzetközi hírügynökség tudósítója is megjelent, az újságírók egy közepes előadót megtöltöttek. Ezen kívül felvonultak a nagykövetségek, összesen hét ország képviseltette magát, Norvégiától Kanadán Hollandián át az Egyesült Államokig. 

Ignatieff megerősítette, amit már kedd este is írt az intézmény diákjainak és oktatóinak, hogy a törvényjavaslat diszkriminatív, és a CEU-t támadja. Teljesen elfogadhatatlan támadás ez az akadémiai szabadságukkal szemben és általánosságban a magyar akadémiai autonómiával szemben is. 

A rektor elmondta azt is, hogy közel 170 országból érkeztek már diákok a CEU-ra, melynek képzését amerikai és magyar akkreditációs bizottságok is jóváhagyták. Mindig együttműködtek a magyar hatóságokkal és betartották a magyar jogszabályokat, tette hozzá, legyen szó adózásról, oktatásról vagy munkavállalási kérdésekről. És bármilyen ezzel ellentétes kijelentés rágalmazás, mondta el Ignatieff. A CEU már kedden jelezte, hogy jogi lépéseket tesznek az Origo szerző nélkül megjelent lejárató cikkével szemben. 

A most benyújtott törvényjavaslatról már egy hónappal ezelőtt hallottak, de a magyar kormány azt a lépést nem húzta meg, hogy megkeresse őket a tervezettel kapcsolatban. Ignatieff jelezte, hogy ha ez a javaslat átmegy, minden létező jogi lehetőséggel fel fognak lépni ellene. 

Soha nem fogjuk bezárni ezt az egyetemet, mondta el a rektor, aki arról is beszélt, hogy nincs másik otthonuk, Budapest mindig jó volt hozzájuk és ők is mindig jók voltak Budapesthez. 

A rektor beszélt arról is, hogy egyetemük 25 éve része a magyar akadémiai életnek, a nemzetközi ranglistákon a legjobban szereplő egyetemnek számítanak, több európai kutatói ösztöndíjat nyertek el, mint bárki a régióban, folyamatosan együttműködnek a többi magyar egyetemmel. Ezért a mostani támadás egyben az összes akadémiai intézmény elleni támadás is. Fel is kérik a hazai és nemzetközi egyetemeket, hogy álljanak ki mellettük. 

Ignatieff szerint első lépésként a kormánynak vissza kell vonnia a törvényjavaslatot, de mivel a bizalom megtört a kormánnyal, az eddigi helyzettel már nem elégednének meg újra: le akarnak ülni a kormánnyal, és garanciákat kapni arra, hogy megmaradhat az akadémiai szabadságuk.

Balog Zoltánnal azóta próbált meg találkozni, hogy hallott a törvény tervezetéről, de csak a benyújtás után jött ez össze. Szerda délután viszont le fog ülni Palkovics László államtitkárral, és a cél ugyan nem az, hogy növeljék a feszültséget, de visszavonulót sem akarnak fújni: ez nem csak egy magyar ügy, ez a nemzetközi akadémiai autonómia ügye is, mondta még el.

Javítás: a cikkben korábban azt írtuk, hogy a CEU rektora szerda délután Balog Zoltán miniszterrel találkozik, ezzel szemben a helyzet az, hogy Palkovics László államtitkárral. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.