A CEU rektora szerint itt az idő, hogy az egyetem polgárai megvédjék az egyetemet

oktatás
2017 március 28., 20:27
comments 668

„A CEU a jelenlegi formájában nem működhet tovább felsőoktatási intézményként, ha elfogadják azt a törvényt, amit benyújtottak ma a magyar parlament elé”

– írja Michael Ignatieff, a Közép Európai Egyetem rektora egy levélben, amit az egyetem tanárai és diákjai kaptak meg ma este. A CEU-t gyakorlatilag ellehetetlenítő törvényről azt írja a rektor, hogy alapos jogi elemzés után úgy látják, hogy ha elfogadják, a jövőben a CEU nem adhat ki olyan, az Egyesült Államokban és Magyarországon is elfogadott diplomákat, mint most.

„Ez a törvény egyetlenegy intézmény ellen irányul. Diszkriminatív. Szíven szúr mindent, amit évtizedek óta csinálunk a CEU-n”

– írja, hozzátéve, hogy minden lehetséges fórumon meg fogják támadni a törvényt.

A rektor arra is kitér a levélben, hogy az Origo ma délutáni cikke, miszerint a CEU-n súlyos szabálytalanságok, sőt csalások lettek volna, tele van hazugságokkal.

„Itt az idő, hogy közösségünk összetartson és megvédje az egyetemünket”

– írja Ignatieff, aki hangsúlyozza, a CEU egy büszke magyar intézmény, aminek veszélybe került a szabadsága. A CEU amellett, hogy évi egymilliárd forintnyi adóval járul hozzá a magyar kormány bevételeihez, mélyen beépült a magyar akadméiai életbe is, gyümölcsöző együttműködést folytat magyar állami intézményekkel az ELTE-től az MTA-ig. Ez a törvény viszont mindent elpusztítana, írja a CEU rektora.

Holnap, azaz március 29. szerdán háromnegyed egykor egyetemi gyűlést tartanak a témában a CEU legnagyobb előadójában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt