Orbán Viktor szerint azért kell a CEU elleni fellépés, mert Magyarország nem tűri el a csalást

2017 március 31., péntek 4:07
568

Péntek reggel is folytatódott a CEU elleni kormányzati offenzíva, ezúttal személyesen Orbán Viktor jelentkezett be a szokásos Kossuth rádiós alákérdezős percekben, hogy az egyetem jövőjéről értekezzen.

Orbán a hirado.hu összefoglalója szerint arról beszélt, hogy 

„Magyarország egy olyan ország, amely a tudást támogatja, de a csalást nem tűri el.”

A miniszterelnök szerint ugyanis egy vizsgálat megállapította, hogy a CEU is a szabálytalanul működő egyetemek között van. Ha jól értjük azért, mert... Nem, igazából nem értjük. Orbán Viktor ugyanis így folytatta:

„Magyarországon, ha működik egy magyar egyetem, egy diplomát ad ki, ehhez képest van egy egyetem, amely kettőt: egy Magyarországon és egy Amerikában érvényeset. Ez nem fair a többi magyar egyetemmel szemben.”

Majd hozzátette, hogy "felfoghatatlan, hogy miért kellene nekünk a saját magyar egyetemeinket hátrányba hozni", és igazságtalan előnyt biztosítani külföldieknek.

Ami tényleg nehezen értelmezhető felvetés. A CEU-ra többek között pont azért nehéz bekerülni és jelentkeznek oda annyian a világ minden részéről, mert vannak szakok, melyek után valóban két országban akkreditált diploma jár. Hogy ez milyen szempontból okozna kárt a többi magyar egyetemnek, az teljes rejtély. Az viszont, hogy ez mekkora előnyt jelent a magyar akadémiai életnek, azt elég pontosan lehetett látni eddig is. 

Fotó: Koszticsák Szilárd ( MTI) Fotó: Koszticsák Szilárd

Arra a kérdésre, hogy szerinte fél-egy év múlva is lesz-e Közép-európai Egyetem (CEU) Magyarországon, Orbán Viktor azt válaszolta: ez az amerikai és magyar kormány közötti tárgyaláson és megállapodáson múlik. Megjegyezte, előzetesen nem keresték meg az amerikai kormányt az ügyben.

A parlament előtt fekvő törvénymódosítási javaslatra utalva jelezte, egy külföldi egyetem magyarországi működéséhez kormányközi megállapodást kell kötni.

Arra a felvetésre, hogy a CEU-val is tárgyalnak-e majd, Orbán Viktor azt felelte: a CEU-nak csak be kell tartania a törvényeket, "velük nem kell tárgyalnunk, mert - lehet, hogy szeretnék, de - most még nem ők az amerikai kormány".

Orbán beszélt a bevándorlás kérdéséről is: elmondta, hogy Magyarország az első pillanattól kezdve jó kérdéseket tett fel és jó válaszokat adott, míg a Nyugat pár év késéssel követ bennünket. 

A miniszterelnök az interjúban erkölcsileg tarthatatlannak nevezte a nem kormányzati szervezetekkel (NGO), nemzetközi hálózatokkal kapcsolatos helyzetet, kijelentve, hogy ezeknek semmi közük a civil szervezetekhez. Megtámadják a határt védő magyar rendőröket, katonákat, ráadásul "nem vetik meg a pénzt" sem, "egy jól kiépített migránsbiznisz is zajlik", fogalmazott, bár megint nem tudni, mire gondolt pontosan, mert a magyarázatából sem igazán derült ki. 

Példaként hozta, hogy a két bangladesi menedékkérő ügyében hozott strasbourgi bírósági ítélet miatt ki kell fizetni egy nemzetközi hálózatnak a perköltségét. Ezt úgy értékelte, hogy ez a szervezet nyerészkedett rajtunk, ami migránsbiznisz, és ennek véget kell vetni. 

Azt is mondta, hogy meg kellene reformálni a strasbourgi bíróságot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt