Ez nem egy mese: a hungarikumokért felelős államtitkár megtekintette a bajai földikutya-rezervátumot

A Magyarország egyik legritkább emlőseként számon tartott, fokozottan védett földikutya élőhelyének megőrzéséért a bajai földikutya-rezervátumot természetvédelmi területté nyilvánították. A délvidéki földikutya teljes egyedszáma kb. 500 példány, a legnagyobb populációja (kb. 300 példány) a bajai rezervátum területén él.

Ide látogatott el V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is.

V. Németh Zsolt egy délvidéki földikutyát néz a bajai földikutya-rezervátum területén 2017. április 6-án (Fotó: Ujvári Sándor / MTI)

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter február végén rendelkezett úgy, hogy földikutya-rezervátumot kell létesíteni Bajánál. A kijelölt 114 hektáros területen létrejövő természetvédelmi terület célja, hogy megőrizzék a földikutya élőhelyét.

Az élőhelyüknek egyébként a déli határkerítés építése rondított oda nagyon, pedig azt már akkor több szakértő is jelezte a kormánynak, dee még a Védegylet is arra figyelmeztetett, hogy „a szerb-magyar határra építendő kerítés miatt veszélybe kerülhet a veszélyeztetett földikutya otthona is”. A Földművelésügyi Minisztérium ezeket rendre cáfolta, majd mégis belátta: muszáj tenni a földikutyákért.

Délvidéki földikutya a bajai földikutya-rezervátum területén 2017. április 6-án (Fotó: Ujvári Sándor / MTI)