Ott tart az ország, hogy egy földikutya-szakértő név nélkül nyilatkozik földikutyaügyben

A szerb-magyar határra építendő kerítés miatt veszélybe kerülhet a veszélyeztetett földikutya otthona is, figyelmeztetett erre a Védegylet pár napja.

Most a Földművelésügyi Minisztérium az Origónak cáfolta, hogy bármi baj lenne, mert a kerítésépítés nem jár majd földmunkával és jelentős talajbolygatással.

A földikutyák által lakott szakaszokon az új földút sem közvetlenül a kerítés mellett készül, így a terület további terhelése, zavarása is minimális lesz. Az ügyben folyamatos a kapcsolattartás a Földművelésügyi Minisztérium (FM) természetvédelemért felelős szakemberei valamint a belügyi és a honvédelmi tárca munkatársai között.

- írja az FM, ráadásul az állatok csak tavasszal és ősszel aktívak, most viszont a talaj mélyebb rétegeiben vannak, a minisztérium szerint ezért sem zavarhatja őket a munka. De van vészforgatókönyv az áttelepítésre, viszont ezzel is meg kéne várni az őszi időszakot. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának őrszolgálata is a helyszínen figyeli az építkezést.

Az Origó cikkének leadjében emellett szerepel az utóbbi időszak egyik legerősebb magyar nyelvű hírmondata, mely szerint:

Az Origónak név nélkül nyilatkozó szakértő szerint, ha az építkezés úgy alakul, ahogyan a tárca állítja, akkor nem lesz baja az állománynak.

Sajnos erre a szakértőre később már nem tér ki a cikk.