Légkört észleltek egy Földhöz hasonló exobolygón!

TUDOMÁNY
2017 április 07., 12:00
comments 53

Először észleltek légkört csillagászok egy földszerű exobolygó, a Földnél 1,6-szor nagyobb tömegű, tőlünk nagyjából 39 fényévnyire levő GJ 1132b körül. A felfedezést tevő MIT kutatói szerint mindez nem jelenti azt, hogy a földi értelemben vett életet fedeztek volna fel, de "mindenképp fontos lépés a helyes irányba.

A légkört a Chilében működő Európai Déli Obszervatórium teleszkópjával fedezték fel. Azt figyelték meg, hogy a GJ 1132b hogyan nyeli el napja, a Napunknál sokkal kisebb, hűvösebb és tompább fényű vörös törpéből érkező fény egy részét, amikor elhalad előtte.

A módszerrel arra is következtethetnek, hogy milyen összetételű a légkör. Ez esetben arra jutottak, hogy vízgőz, metán, vagy a kettő keveréke alkothatja. Életre viszont így is kevés esély van a bolygón, aminek 370°C a felszíni hőmérséklete.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt