A legnagyobbakat bukó találmányoknak emléket állító múzeum nyílik Svédországban

2017 április 13., csütörtök 12:49
100

Helsingborgban június elején fog megnyílni a múzeum, ami a legkudarcosabb találmányokat fogja majd bemutatni. Olyan tárgyakat is, amiket óriási, piacvezető cégek vezettek be, hogy aztán hamar vissza is vonják és egyedi kezdeményzésekből kinövő teljes tévedéseket is. 

A múzeum alapítója Samuel West, aki évek óta az innováció természetrajzát kutatja, így futott bele ezekbe a zsákutcákba és innen jött a tárlat ötlete is: elege lett abból, hogy mindig csak a sikeres projekteket éltetik az emberek. Pedig valójában az innovációk 80-90 százalékából bukás lesz és soha többet nem hallunk róla többet.  

És hogy milyen tárgyakról van szó? Például a csak Twitter-posztok írására alkalmas kis eszközről, amit 2009-ben mutattak be. Nem csak azért lett bukás, mert senki nem akart egy csak Twitterezésre alkalmas eszközt vásárolni, de azért is, mert az apró képernyőjén eleve mindig csak 25 karakter látszódott a 140-ből. 

Vagy ott van a csak nőknek kitalált Bic For Her toll, ami 2012-ben jelent meg, és azonnal online gúnyolódás tárgya lett. 

Illetve a Harley-Davidson parfümje, amivel a keménykötésű, motoros macsó férfiak imidzsét akarták megidézni, ehhez pedig egy durva illatot kevertek ki, ami West egyik kollégáját egyenesen húgyszagra emlékeztette. Nem is volt sokáig kapható. 

Vannak olyan találmányok is a tárlaton, melyek a maguk idejében sikeresek voltak, de aztán eljárt felettük az idő. Ilyen például a Kodak első kamerája, ami arra emlékeztet, hogy az egykori piacvezető cég hogy ment csődbe, mert nem tudta tartani a lépést az okostelefonok kameráival. 

(CBC, Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt