Erősödött Merkel támogatottsága Schulz-cal szemben

külföld
2017 április 14., 13:08
comments 50

A német közszolgálati tévé Deutschlandtrend című kutatássorozatának legfrissebb, csütörtök késő este publikált adatai szerint amennyiben közvetlenül lehetne kancellárt választani, 

a németek 46 százaléka Angela Merkelre, míg 40 százaléka Martin Schulz-ra szavazna.

Márciusban még fordított volt a helyzet, Schulz 45 százalékon, Merkel 36 százalékon állt. A Deutschlandtrend szerint ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, Merkel pártja és a bajor testvérpárt, a CSU szövetsége a szavazatok 34 százalékára számíthatna,  ez a korábban mért számokhoz képest 2 százalékpontos növekedés, az SPD pedig változatlanul 31 százalékon áll. A szeptember 24-re kiírt Bundestag-választás előtt tehát alig 3 százalékpont a különbség Németország két legnagyobb politikai erejének támogatottsága között. A többi pártnál a márciushoz képet nincs jelentős változás. AfD 11 százalékon, a Zöldek 8, a Die Linke baloldali párt pedig 7 százalékon áll. 

Tiziana Fabi / AFP
photo_camera Tiziana Fabi / AFP

Az ARD felmérése szerint a német lakosságok nem rázta meg különösebben a Borussia Dortmund csapatbusza ellen kedden elkövetett robbantásos merénylet. A megkérdezettek 

82 százaléka azt mondta, hogy biztonságban érzi magát, és csupán 17 százalék számolt be arról, hogy nem érzi magát biztonságban a hazájában.

A válaszadók 56 százaléka szerint Németország megfelelően védett a terrortámadások ellen, míg 42 százalék nem tartja megfelelőnek a védelmet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.