Atomcsapással fenyegette vissza az USA-t Észak-Korea

külföld
2017 április 18., 10:17
comments 148
Az észak-koreai hadsereg egy őrtornya a sűrű ködben, Kína határán. AFP PHOTO / Johannes EISELE
photo_camera Az észak-koreai hadsereg egy őrtornya a sűrű ködben, Kína határán. AFP PHOTO / Johannes EISELE

A BBC tudósítójának, John Sudworthnak sikerült, ami kevés nyugati újságírónak szokott sikerülni. Észak-koreai látogatásán beszélhetett az észak-koreai vezetés egy prominens tagjával, az ország második számú diplomatájával, Han Szonrjol külügyminiszter-helyettessel.

Az interjúban Han azzal fenyegetőzött, hogy ha "az amerikaiak felelőtlenek lesznek és katonai erőt vetnek be, az attól a pillanattól kezrve egyet jelent a totális háborúval". Mi több, ebben az esetben Észak-Korea az atomfegyvereit is bevetné.

"Ha az Egyesült Államok beavatkozik a szuverenitásunka, az azonnali választ fog kiprovokálni. Ha pedig katonai csapást tervez, megelőző atomcsapást mérünk rájuk" - mondta Han.

Sudworth igyekezett megnyugtatni az olvasóit, hogy az efféle fenyegetőzés természetes része az észak-koreai kommunikációnak, általában nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani az ilyen kardcsörtetésnek. Ugyanakkor azt is elismeri, hogy Donald Trump váratlan szíriai rakétacsapása elbizonytalanította az északi vezetőket, ezért immár nem is válasz-, hanem megelőző csapással fenyegetőznek, vagyis már egy Észak-Korea elleni csapás tervét is büntetnék.

Maga az interjú amúgy abban a sajátos hangulatban zajlott, amit az ember egy észak-koreai típusú diktatúrától el is vár. Sudworthnak az egész interjú alatt vastag, koreai feliratos karszalagot kellett viselnie, és a rezsim embertelen oldalát firtató kérdéseire egészen különös válaszokat kapott. Arra a kérdésére, hogy miért zárnak tízezreket büntetőtáborokba politikai véleményük miatt, Han egyrészt kifejtette, hogy a rezsim semmilyen ellenvéleményt nem tűr el, másrészt közölte, hogy a büntetőtáborok nem léteznek, azokat csak az ellenséges propaganda találta ki. (Via BBC 1, 2)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.