CEU-s állását is felemlegették az Emmi háttérintézményétől elküldött roma szakembernek

2017 április 20., csütörtök 10:16
69

"A kormányzat nem tűri a szakmai kritikát, nem tolerálja a politikai múltat, ellehetetleníti azokat, akik nem a rendszert kiszolgálók személyes érdekei alapján hoznak döntéseket, és azt sem tűri, ha valaki egy ellenséggé vált szervezettel vagy személlyel, esetleg intézménnyel áll kapcsolatban" - nyilatkozta a Romnetnek Csorba Zoltán, aki 2014 óta az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményeinél a romák felzárkóztatását segítő projektek koordinátoraként dolgozott, mígnem a napokban távozni kényszerült munkahelyéről.

Csorba Zoltán via Facebook

Csorba régi motoros a szakmában, 1997-2011 között a roma fiatalok felzárkóztatását végző Józsefvárosi Roma Szolgálatot vezette. Bár a program sikerét érettségi és nyelvvizsgák, sikeres egyetemi felvételik igazolták, a működését a helyi önkormányzat 2011-ben, a szorgalmi időszak közben váratlanul megszüntette. Csorba 2014-től dolgozott újra a területen az Emmi háttérintézményénél, a Türr István Képző és Kutató Intézetnél projektkoordinátorként. Ez az az intézet, amit 2016. augusztus 31-én felszámoltak, és aminek a főigazgatóját, Köpeczi-Bócz Tamás EU-s fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárt tavaly júliusban az intézetnél tapasztalt korrupciós ügyek miatt felmentették.

Csorba 2016. szeptember 1-ével az Emmi egy másik háttérintézményéhez, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) került, 2017. január 1-vel a Mentorháló projekt szakmai vezetőjévé nevezték ki. Itt már sok konfliktusa akadt, mert bírálni merte, hogy a Mentorháló projektbe az Országos Roma Önkormányzat képviselőit vagy azok közvetlen hozzátartozóit alkalmazták annak ellenére, hogy se tapasztalatuk, se megfelelő végzettségük nem volt. Közben sorra utasították vissza a kvalifikált, a roma közösséggel kapcsolatban álló, tapasztalt pályázókat. Panaszaira Csorba szerint az SZGYF főigazgatója idén februárban azt válaszolta egy vezetői egyeztetésen, hogy a cigányok között nincs megfelelő végzettségű és alkalmas ember, és különben is, mindegyikük érettségijét és diplomáját külön kell ellenőrizni, mert sokan hamis dokumentumokkal pályáznak.

Csorba szerint a főigazgató, Bátori Zsolt már ezen az értekezleten jelezte, hogy "magas beosztású politikusok" is fúrják Csorbát, akivel szemben kifogásként felmerült az is, hogy

óraadó tanárként dolgozott az időközben ellenséggé kreált CEU-n.

Csorba a Romnetnek azt mondta, hogy Bátori a romák méltóságát sértő kijelentése miatt bírósághoz és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fog fordulni. A Romnet kereste az Emmit is, de még nem kapott választ a minisztériumtól.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt