Miután a Magyar Nemzet büntetőfeljelentést tett a parlament gazdasági bizottsága ellen, mégis kiadták az egyik, letelepedési kötvényeket forgalmazó cég adatait

gazdaság
2017 április 20., 04:53
comments 142

Annak ellenére, hogy a Magyar Nemzet pert nyert az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen, és a bíróság elrendelte, hogy a bizottságnak ki kell adnia a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek adatait a lapnak, ez sokáig nem történt meg. Szerdán, miután a Magyar Nemzet büntető feljelentést tett a fideszes Bánki Erik által vezetett bizottság ellen, azonban mégis kiadták az egyik forgalmazó, a ciprusi bejegyzésű Migrat Immigration Asia Ltd. engedélyeztetési adatait. Ez a cég forgalmazza a letelepedési kötvényeket Malajziában, Mongóliában és a Koreai Köztársaságban.

Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka (balra) a 2014-2020 közötti időszakban Magyarországnak járó EU-s források felhasználásáról szóló politikai vitában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 28-án. Jobbra Kerényi János és Petneházy Attila fideszes képviselők (Fotó: Kovács Attila / MTI)
photo_camera Bánki Erik (Fotó: Kovács Attila / MTI)

A papírokból azonban nem derül ki, hogy a cég honnan is értesült arról, hogy magyar állam letelepedésikötvény-programot indít, és az sem, hogyan jelentkezett a cég a programra.

A vállalkozás Bodó János tulajdonában áll, ő tulajdonosa a dohánykereskedelemmel foglalkozó Trafikbrand Zrt.-nek és van egy galériája is az V. kerületben.

Bodó 2015. november 11-én még egy magyar cég, a Migrat Bevándorlási Szakértő és Tanácsadó Zrt. nevében adott be állampapír-értékesítési kérelmet, aztán három héttel később már a ciprusi cég nevében tette ugyanezt, de úgy, hogy a magyar kérelmet el is felejtette visszavonni.

A ciprusi céget Bodó időközben vásárolta meg, és formailag a vállalkozás a magyar cég, a Migrat Bevándorlási Szakértő és Tanácsadó Zrt. tulajdonában áll. Azt viszont nem tudni, miért kellett új kérelmet beadnia, és miért inkább egy ciprusi bejegyzésű cég nyerte el a kötvényforgalmazói jogosultságot, ha be volt adva egy magyar cég pályázata is, ugyanazzal a tulajdonossal. Azt sem tudni, hogy ki szólt Bodónak, hogy jobb lenne, ha egy ciprusi céggel pályázna a magyar helyett.

A ciprusi cégnek egyébként nincsen honlapja sem, sem angol, sem mongol nyelven. Egy másik forgalmazó cégnél azt mondták a Magyar Nemzetnek, hogy több mongol érdeklődő is őket kereste meg, segítsenek kapcsolatba lépni az ő országukban illetékes forgalmazócéggel, ők ugyanis nem találnak hozzá elérhetőséget.

A Magyar Nemzet számításai szerint

a letelepedésikötvény-programban eddig nagyjából 115-130 milliárd forintot kerestek az átláthatatlan hátterű forgalmazócégek, amik adatait nagyon óvja a gazdasági bizottság. Ebből a haszonból pedig 42 milliárd forint közpénz.

Mivel az üzleten az állam bukott, ezek az átláthatatlan cégek viszont nyertek, felmerül a gyanú, hogy a kötvényprogram az elmúlt évek egyik legnagyobb korrupciós ügye. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.